ΜΠΛΟΓΚΣΠΙΤΙ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

ΦΥΤΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΝΕΡΟ

Υπάρχουν αρκετά πανέμορφα φυτά που έχουν ελάχιστες ανάγκες σε νερό. Αν λοιπόν θέλεις να δημιουργήσεις μία όαση στο σπίτι ή στο γραφείο σου, αλλά ο χρόνος σου είναι αρκετά περιορισμένος, τότε μπορείς να επιλέξεις κάποια από τα παρακάτω φυτά, που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε πότισμα.

Ζάμια

Το ανθεκτικό φυτό με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα, ο ζαμιόκουλκας ή ζάμια δεν είναι απαιτητικός ως προς το πότισμα και του αρκεί να τον ποτίζουμε μια φορά κάθε μήνα, ενώ το καλοκαίρι δυο φορές το μήνα. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε συχνότερα γιατί τα ριζώματα του θα σαπίσουν. O ζαμιόκουλκας χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης και το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο. Προτιμά φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι, που να μην τον χτυπά απευθείας ο ήλιος γιατί μπορεί να εμφανίσει εγκαύματα στο φύλλωμα του. Αντέχει και σε πιο σκοτεινούς εσωτερικούς χώρους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που τον κάνουν ιδιαίτερα δημοφιλή.

Σανσιβέρια

Οι ανάγκες της σανσιβέριας σε πότισμα είναι πολύ περιορισμένες καθώς έχει την ιδιότητα να συγκρατεί νερό στα φύλλα της, ενώ παράλληλα διαθέτει δυνατό ριζικό σύστημα. Προσθέτουμε νερό στη γλάστρα της περίπου μία φορά τον μήνα και εφόσον το χώμα της έχει στεγνώσει. Άμα δούμε τα φύλλα της σανσιβέριας να λυγίζουν προς τα κάτω, μάλλον υπερβάλλαμε στο πότισμα και πρέπει να το μειώσουμε άμεσα. Αν δεν το κάνουμε έγκαιρα, η σανσιβέρια θα σαπίσει. Τοποθετούμε λοιπόν σε φωτεινό σημείο μέσα στο σπίτι, για να αναπτύσσεται πιο γρήγορα αν και μπορεί να προσαρμοστεί και σε πιο σκοτεινές θέσεις, αλλά εκεί θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη. Πάντως, οι απευθείας όμως ακτίνες του ήλιου δεν της αρέσουν, καθώς δημιουργούν εγκαύματα στο φύλλωμα της.

Ασπριδίστρα

Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρουμε ότι υπάρχουν φυτά που δεν χρειάζονται συνεχή φροντίδα. Ένα από αυτά τα φυτά είναι η Ασπιδίστρα, γνωστή με το όνομα Τσαγκαρόφυτο. Δεν χρειάζεται  να την  ποτίζεις συχνά καθώς αποθηκεύει στις ρίζες της τροφή και νερό. Παράλληλα είναι ένα φυτό που έχει ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την έκθεση του στο φως του ηλίου. Παρόμοια φυτά είναι και ο πόθος, το σπαθίφυλλο , το φυλλόδεντρο και πολλά ακόμη.

Φυλλόδεντρο

Θέλει πότισμα μια φορά την εβδομάδα. Δείχνει εξαιρετικά όμορφο, ειδικά αν κρεμαστεί από ψηλά, καθώς τα κλαδάκια του που μοιάζουν με του κισσού κρεμάνε. Μεγαλώνει γρήγορα, πολλαπλασιάζεται εύκολα βάζοντας βλαστούς σε νερό μέχρι να βγάλουν ρίζα. Θέλει μεσαίας κλίμακας φυσικό φως και όχι απευθείας ήλιο, οπότε ό,τι του δώσεις θα το πάρει με χαμόγελο.

Μονστέρα

Όμορφο με πλούσια φυλλωσιά, χαρίζει ύφος τροπικής ζούγκλας στον χώρο σου. Η μονστέρα έχει μέτριες ανάγκες ως προς το νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά τη βδομάδα. Αν την ποτίζουμε πιο συχνά μπορεί να σαπίσουν οι ρίζες και οι βλαστοί της και να καταστραφεί το φυτό μας. Είναι ένα φυτό  που απλώνει περισσότερο σε πλάτος, οπότε δεν θέλει συχνά κλαδέματα ή αλλαγές θέσης. Θέλει το σημείο με το περισσότερο φως, οπότε το νέο της σπίτι είναι κοντά στο παράθυρο.

Φωλιά του πουλιού

Είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα είδη φτέρης, που δίνει τροπικό ύφος στην στιγμή.
Θέλει μέσο με χαμηλό φωτισμό, χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο. Αντέχει και με ελάχιστο φυσικό φως. Απολύτως μη τοξικό. Θέλει υγρό περιβάλλον, εβδομαδιαίο πότισμα και λίγο ψέκασμα στα φύλλα.

Ορχιδέα

Τα περισσότερα είδη θέλουν λαμπερό δωμάτιο με πλούσιο φυσικό φως, με ελάχιστο απευθείας ήλιο (1-3 ώρες ανάλογα το είδος). Την περίοδο της άνοιξης και του φθινόπωρου ποτίζουμε την ορχιδέα περίπου 1 φορά την εβδομάδα, την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού κάθε 5 μέρες, ενώ την περίοδο του χειμώνα κάθε 10 μέρες. Ο πιο αποτελεσματικός και σωστός τρόπος ποτίσματος, είναι να βυθίζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα σε μια λεκάνη με λίγο χλιαρό νερό. Βγάζουμε, λοιπόν, το γλάστρακι από το κασπώ και τοποθετούμε την ορχιδέα μαζί με το γλαστράκι για λίγα λεπτά στη λεκάνη μέχρι να απορροφήσει νερό όλο το υπόστρωμα του φυτού. Στη συνέχεια, βγάζουμε το γλαστράκι με την ορχιδέα και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά πριν το τοποθετήσουμε ξανά στο κασπώ.

Πεπερόμια

Ανήκει σε μια οικογένεια με 1.000 είδη, οπότε πραγματικά μπορείς να επιλέξεις το στυλ και το μοτίβο που σου ταιριάζει. Θέλει μέτριο όχι απευθείας ήλιο και πότισμα μια φορά την εβδομάδα. Είναι επίφυτο: μπορεί να τοποθετηθεί πάνω στον κορμό κάποιου άλλου φυτού ζώντας παρασιτικά.

Χλωρόφυτο

Το χλωρόφυτο ονομάζεται και φυτό αράχνης,  έχει μέτριες ανάγκες σε νερό. Ποτίζουμε μία φορά τη βδομάδα, αν και την περίοδο του καλοκαιριού, χρειάζεται τακτικό πότισμα κάθε 4-5 μέρες. Σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες και ξηρή ατμόσφαιρα, είναι καλό να ψεκάζουμε τα φύλλα του με νερό για ενυδάτωση και δημιουργία ενός υγρού περιβάλλοντος. Το χλωρόφυτο αγαπάει τα φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι όπου και ευδοκιμεί καλύτερα. Σε ήπια κλίματα μπορεί να τοποθετηθεί και σε εξωτερικούς σκιερούς χώρους. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση βέβαια, την περίοδο του χειμώνα, ίσως χρειαστεί να το μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι.

Παχύφυτα

Για να τα διατηρήσουμε υγιή και με πλούσια ανάπτυξη, ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε 4-5 μέρες τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες. Την περίοδο του χειμώνα, ποτίζουμε κάθε 2 βδομάδες, σε περίπτωση που δεν έχουμε και βροχοπτώσεις, ενώ για παχύφυτα που έχουμε σε εσωτερικό χώρο ελέγχουμε το χώμα τους για να βεβαιωθούμε ότι είναι στεγνό πριν ποτίσουμε.

Κάκτοι

Οι περισσότεροι ποτίζουν τους κάκτους λιγότερο από όσο πρέπει, επηρεαζόμενοι από την αντοχή τους στην έλλειψη νερού. Όμως, οι κάκτοι χρειάζονται πότισμα οπωσδήποτε μια φορά τη βδομάδα τους ανοιξιάτικους μήνες και 2 φορές τη βδομάδα τους θερινούς μήνες. Αντίθετα, οι κάκτοι θέλουν περιορισμένο πότισμα το φθινόπωρο, ενώ το χειμώνα καλό θα ήταν να μην βρέχονται και να μην ποτίζονται, ειδικά σε συνθήκες κρύου και παγωνιάς.

Πηγή: mistikakipou.gr, decoration.gr, homie.gr

Back to top button