ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ. ΒΓΑΛΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ

“Κρεμασμένος” στις πλαγιές του Ολύμπου, ο πανέμορφος Παλαιός Παντελεήμονας σε μαγεύει με την πρώτη ματιά. Πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόκτιστα καλντερίμια, η πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, η αναπαλαιωμένη εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που δεσπόζει στο κέντρο της, αποτελούν ένα κινηματογραφικό σκηνικό.

Γι΄ αυτό εξάλλου στις αρχές του 1980, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος πραγματοποίησε εκεί ορισμένα γυρίσματα της ταινίας του “Μεγαλέξαντρος” και πολλά χρόνια αργότερα το 2008, ο Κώστας Κουτσομύτης βρήκε στον παλαιό Παντελεήμονα το ιδανικό σκηνικό για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Διδούς Σωτηρίου “Ματωμένα Χώματα”.

Γύρισμα από τη σειρά “Ματωμένα Χώματα”

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΟΜΟΡΦΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ

Μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 400 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ο Παλαιός Παντελεήμονας, μας καλεί όλους να περπατήσουμε στα σοκάκια του και να αφουγκραστούμε τους ήχους της μαγικής συνύπαρξης του παλιού με το νέο. Του παραδοσιακού με το σύγχρονο. Της ιστορίας με την εξέλιξη. Ήχοι που “ντύνουν” τη διαχρονική φιλοξενία του, την οποία όσα χρόνια κι αν περάσουν, καμία αλλαγή δεν θα επηρεάσει. Ο άλλοτε εγκαταλελειμμένος οικισμός μετατράπηκε, εδώ και πολλά χρόνια, σε τουριστικό προορισμό χειμώνα και καλοκαίρι.

Η φυσική του ομορφιά, η φιλοξενία των κατοίκων, τα μοσχομυρωδάτα φαγητά, τα υπέροχα σπιτικά γλυκά, η ζεστή διαμονή στους παραδοσιακούς ξενώνες και η μικρή απόστασή του, τόσο από την Εθνική οδό – μόλις 6 χιλιόμετρα –  όσο και από τα παράλια της Πιερίας, έχουν σκαρφαλώσει τον Παλαιό Παντελεήμονα στην πρώτη θέση της καρδιάς πολλών επισκεπτών.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ

Ο Παλαιός Παντελεήμονας χτίστηκε σε υψόμετρο 450 μέτρων, πιθανότατα στα τέλη του 14ου αιώνα. Η οικοδόμηση έγινε από Ηπειρώτες τεχνίτες, οι οποίοι – σύμφωνα με την παράδοση – εργάστηκαν και σε διάφορα χωριά του Πηλίου. Στη δεκαετία του ΄50 εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν 6 χιλιόμετρα πιο κάτω, δημιουργώντας το Νέο Παντελεήμονα. Όταν τη δεκαετία του ΄80 άρχισε να ξαναζωντανεύει και να ξαναγεννιέται από την 30χρονη εγκατάλειψή του, τότε κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τη σημερινή εξέλιξή του.

Σήμερα ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, καθώς αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στη βόρεια Ελλάδα.

ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Προσελκύει επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Παλιά αρχοντικά και σπίτια αναπαλαιώθηκαν και μετατράπηκαν σε υπέροχους φιλόξενους ξενώνες, που εκτός από τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρουν την υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό κόλπο, το κάστρο του Πλαταμώνα και τις ακτές της Πιερίας. Στην καρδιά του χωριού, ανταμώνετε την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα τειχάκια, τα πολύχρωμα γλαστράκια, την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο.

Εκεί θα συναντήσετε παραδοσιακές ταβέρνες, με τοπικά φαγητά και χαρακτηριστικές γεύσεις της ευρύτερης περιοχής, πικάντικους μεζέδες, ντόπιο κρασί και το παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου. Μπορείτε να πιείτε ελληνικό στη χόβολη και να γευτείτε παραδοσιακά χειροποίητα γλυκά του κουταλιού στα γραφικά καφέ του. Κάθε χρόνο διοργανώνεται η “Καστανογιορτή” με ψήσιμο και προσφορά κάστανων, προσφορά τσίπουρου & κρασιού, προσφορά γλυκών από κάστανα, εργαστήρια κατασκευών με πηλό-κάστανα- άλλα φυσικά υλικά. 

Θα φτάσετε ως εκεί μέσα από ένα λιθόκτιστο δρομάκι – τα αυτοκίνητα σταθμεύουν στο parking της εισόδου του χωριού – στη διαδρομή του οποίου θα βρείτε αρκετά καταστήματα με σουβενίρ, είδη λαϊκής τέχνης, διακοσμητικά, δώρα και κοσμήματα που υπάρχουν διάσπαρτα στα καλντερίμια του. Θα αγοράσετε ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, κουμαρορακή και τέλειο ανθόμελο.

Καταπράσινο σκηνικό

Η όλη εικόνα τυλίγεται στην καταπράσινη συσκευασία του πλούσιου δάσους από καστανιές, κουμαριές και οξιές, που απλώνεται γύρω από το χωριό, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την παραμυθένια του εικόνα. Το πυκνό δάσος είναι επίσης ιδανικό για πεζοπορίες, διαδρομές με ποδήλατα βουνού και 4×4, αλλά και αλεξίπτωτο πλαγιάς. Επίσης στην περιοχή στεγάζεται και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της περιοχής.

Back to top button