ΜΠΛΟΓΚΣΠΙΤΙ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΕ ΗΛΙΟ

Αν το μπαλκόνι μας “λούζεται” από τον ήλιο τις περισσότερες ώρες της ημέρας, τότε τα φυτά που θα επιλέξουμε να βάλουμε ας φροντίσουμε να τον λατρεύουν. Για να δημιουργήσουμε μία όμορφη, πολύχρωμη όαση, που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στην έντονη ηλιοφάνεια, χρειάζεται να φυτέψουμε στις γλάστρες μας φυτά, που αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες του μεσογειακού καλοκαιριού.
Ας δούμε λοιπόν ορισμένα φυτά που αντέχουν στον έντονο ήλιο και τα οποία μπορούμε φυτέψουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να δημιουργήσουμε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον γεμάτο χρώματα και ομορφιά.

Μπουκαμβίλια 

Από ένα ελληνικό μπαλκόνι, δεν θα πρέπει να λείπει μια μπουκαμβίλια. Εξαιρετικά ανθεκτική στον ήλιο και γενναιόδωρη στα άνθη της, η μπουκαμβίλια υπάρχει σε πολλά χρώματα, κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις και όταν αναπτυχθεί μπορεί να προσφέρει όμορφη σκιά.  Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι μειωμένη. Επίσης, είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει.

Μολόχα (ή Γεράνι)

Το πιο δημοφιλές ίσως λουλούδι στην Ελλάδα, είναι η μολόχα (ή γεράνι). Ενδείκνυται απόλυτα για μπαλκόνι ή βεράντα, καθώς είναι μεγάλης ανθεκτικότητας. Δεν έχει πολλές απαιτήσεις σε νερό, ενώ ανθίζει σχεδόν όλη τη χρονιά (εκτός από τους μήνες με βαρυχειμωνιά). Έχει ποικιλία εκπληκτικών χρωμάτων και δεν την ταλαιπωρούν αρρώστιες και έντομα.

Πετούνια

Ένα ακόμα λουλούδι που μπορείς να βάλεις άνετα στις ζαρντινιέρες σου είναι οι πετούνιες. Δίνουν άνθη όλο το καλοκαίρι και έχουν τέλεια χρώματα. Φυτεύονται σε ηλιόλουστες, αλλά και ημισκιερές θέσεις. Επιλέγουμε φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πριν το χώμα να ρίχνουμε  αρκετό χαλίκι στις γλάστρες, για να αποστραγγίζεται εύκολα το νερό. Όταν συνυπάρχουν κι άλλα φυτά στη γλάστρα, φυτεύουμε τις πετούνιες στην μπροστινή σειρά για να δέχονται πλούσια ηλιοφάνεια και να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.

Ιβίσκος

Ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια του κήπου που αντέχει πολύ στη ζέστη και στον έντονο ήλιο του μεσογειακού καλοκαιριού. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αν και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες, είναι αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία.

Λυσίανθος

Τα άνθη του λυσίανθου τείνουμε να τα μπερδεύουμε με τριαντάφυλλα, λόγω του σχήματος τους. Ωστόσο, τα φύλλα του θυμίζουν περισσότερο το φυτό της καμέλιας. Ανθίζει όλο τον χρόνο και η διάμετρος του άνθους του φτάνει τα 5 εκατοστά. Πανέμορφο άνθος με μοναδική μυρωδιά και εξαιρετική ποικιλία χρωμάτων. Διατίθεται σε λευκό, κίτρινο, ροζ, μοβ και μπλε. Ο λυσίανθος προσφέρει τα άνθη του, προκειμένου να δημιουργηθούν φανταστικές ανθοδέσμες, οι οποίες αντέχουν ως και 10 μέρες στο βάζο.

Ζέρμπερα

Η ζέρμπερα είναι καλλωπιστικό φυτό, το οποίο μοιάζει σαν πολύ σαν μεγάλη μαργαρίτα. Τα άνθη της είναι κόκκινα, ροζ, κίτρινα, αλλά μπορεί να τα δεις και σε άλλα χρώματα. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, η ζέρμπερα φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστών. Σαν φυτό, ανήκει στα καλύτερα λουλούδια για μπαλκόνι, αφού βολεύεται σε γλάστρες πολύ εύκολα. Επίσης, κατατάσσεται στα ιδανικά λουλούδια για μπαλκόνι με ήλιο. Αγαπά τα ηλιόλουστα σημεία της βεράντας και μπορεί να αντέξει την καλοκαιρινή ζέστη, αρκεί να έχει σχετικά συχνό πότισμα.

Ελιά

Μία ακόμη όμορφη ιδέα που ταιριάζει απόλυτα στη χώρα μας, γιατί αποπνέει Μεσόγειο, είναι η ελιά. Είναι ένα πολύ δυνατό φυτό και έχει θετική ενέργεια. Εξαιρετικές είναι και οι μικρές ελιές που μοιάζουν με μπονσάι. Μπορείς να τη φυτέψεις σε μια μεγάλη γλάστρα και να την αφήσεις να αναπτυχθεί κλαδεύοντάς την συχνά.

Λεβάντα

Η λεβάντα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με καλή πρόσβαση στο φως του ήλιου.  Παρόλα αυτά, μπορεί να αναπτυχθεί και σε σημεία που κάποιες φορές έχουν σκιά. Χρειάζεται χώμα με καλή αποστράγγιση, γι΄ αυτό μπορείς να βάλεις άμμο, ή χαλίκι μέσα στη γλάστρα. Επίσης, το φυτό αυτό απεχθάνεται την υπερβολική υγρασία και γι’ αυτό πρέπει στο πότισμα να μη βρέχεις τα φύλλα και τα λουλούδια του.  Άλλωστε, είναι από τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι. Μπορείς να αποξηράνεις τα άνθη τοης και να τα χρησιμοποιήσεις ως αρωματικό στις ντουλάπες σου.

Ηλίανθοι

Εξαιρετικά εντυπωσιακός είναι ο ηλίανθος, το λουλούδι του ήλιου. Το χαρακτηριστικό χρώμα των λουλουδιών του ηλίανθου είναι το κίτρινο, αλλά πλέον έχουν δημιουργηθεί νέες ποικιλίες  σε αποχρώσεις κόκκινου και καφέ. Οι ηλίανθοι είναι εύκολοι στην περιποίηση και προσφέρουν τα υπέροχα άνθη τους όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, μέχρι μέσα Οκτώβρη. Οι νάνες ποικιλίες ηλίανθου, που φτάνουν μέχρι τα 40-50 εκατοστά σε ύψος, είναι κατάλληλες για γλάστρες,  Αποφεύγουμε απλώς να τους τοποθετήσουμε σε σημεία που υπάρχει αέρας. Ποτίζουμε αραιά και φροντίζουμε το χώμα να έχει αρκετή αποστράγγιση.

Κατιφές

Εξαιρετικά όμορφο λουλούδι είναι και ο κατιφές. Είναι εξωτικό φυτό που έρχεται από το Μεξικό. Το ύψος του δε φτάνει πάνω από τα 60 εκατοστά και γι’ αυτό ταιριάζει ακόμα και σε μικρά μπαλκόνια. Μπορεί να τον τοποθετήσεις σε ζαρντινιέρες ή σε γλάστρες μπροστά από τα υψηλά φυτά σου. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, τοποθετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας.

Δεντρολίβανο

Ένα ακόμα αρωματικό φυτό που προτείνουμε με μεγάλη ασφάλεια στον κατάλογο μας καθώς επιδεικνύει υψηλή ανθεκτικότητα στον ήλιο και στη ζέστη είναι το δεντρολίβανο. Ξυλώδης, πολυετής, αρωματικός θάμνος με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο εντυπωσιάζει με τα μπλε αρωματικά άνθη που εμφανίζονται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το δεντρολίβανο αναπτύσσεται εύκολα και καλλιεργείται στις περιοχές με μεσογειακό κλίμα και ηλιόλουστο ξηροθερμικό περιβάλλον, όπου φθάνει μέχρι και το ύψος των δύο μέτρων. Το δεντρολίβανο είναι ανθεκτικό στην παγωνιά και τις χαμηλες θερμοκρασίες ενώ αν θέλουμε να μεταφυτέψουμε στον κήπο μας, προτιμούμε ελαφρά εδάφη με καλή αποστράγγιση και ουδέτερο pH.

Παχύφυτα και κάκτοι

Οι ανάγκες τους σε νερό είναι μηδενικές και δεν ζητούν ιδιαίτερη φροντίδα.
Η αλόη είναι μια πολύ καλή επιλογή για μπαλκόνι και επιπλέον το gel της είναι θεραπευτικό. Δεν έχει πρόβλημα είτε με έκθεση απευθείας στον ήλιο είτε σε ημισκιερό μέρος.

Back to top button