ΜΠΛΟΓΚΥΓΕΙΑ

ΠΟΣΟ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΓΗΤΟ;

Στη Δομινικανή Δημοκρατία της Καραϊβικής, εκτυλίσσεται το παιχνίδι “Survivor” του ΣΚΑΙ. Οι παίκτες των δύο ομάδων, οι «Διάσημοι» και οι «Μαχητές», επέλεξαν για χάρη του επάθλου των 100.000 ευρώ, να πεινάσουν, να ταλαιπωρηθούν και να φτάσουν στα άκρα. Εκείνοι όμως γνωρίζουν από την αρχή τους κανόνες του παιχνιδιού, προετοιμάζονται έστω και ψυχολογικά και αναλαμβάνουν μόνοι τους το ρίσκο. Τί γίνεται όμως όταν κάποιος βρεθεί ξαφνικά και αναπάντεχα σε συνθήκες πείνας; Πόσο καιρό αντέχει ο άνθρωπος χωρίς φαγητό;

Η επιστημονική κοινότητα υποστηρίζει ότι. μπορεί κάποιος να ζήσει χωρίς φαγητό, το πολύ 2 μήνες. Τα μόνα δεδομένα που έχουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι απεργίες πείνας. Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη, είναι αυτή του Ιρλανδού πολιτικού κρατούμενου Terence MacSwiney, ο οποίος άντεξε 74 μέρες δίχως φαγητό, πριν πεθάνει το 1920.


Η πλήρης αποχή από φαγητό, εγκυμονεί ολέθριους κινδύνους για τη ζωή του ανθρώπου. Ο ανθρώπινος οργανισμός, δεν μπορεί να επιτελέσει ακόμη και τις βασικές λειτουργίες του, χωρίς τροφή. Το πόσο θα αντέξει κανείς, εξαρτάται άμεσα από τη θέλησή του. Μη έχοντας τροφή, το σώμα αρχίζει σιγά – σιγά να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Πρώτο στάδιο

Σε πρώτο στάδιο, δηλαδή σε 1 – 3 μέρες, ο οργανισμός καταναλώνει τις ποσότητες γλυκόζης, νερού και αλάτων που διαθέτει. Προκαλείται μείωση βάρους συχνά απότομη και μεγάλη.

Δεύτερο στάδιο

Στο δεύτερο στάδιο, που μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εβδομάδες, ανακτά ενέργεια μέσα από τα αποθέματα λίπους και τους μυς. Προκαλείται μείωση της μυϊκής μάζας, το σώμα εργάζεται πλέον στο ρελαντί, μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση.

Τρίτο στάδιο

Στο τρίτο στάδιο, ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει τις τελευταίες διαθέσιμες ουσίες, τις πρωτεΐνες των κυττάρων. Έχουμε αγγίξει τα όρια επιβίωσης όταν καταναλωθεί το 30 – 50% των πρωτεϊνών ή όταν απωλέσουμε το 50% του σωματικού βάρους μας.

Back to top button