ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ-ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΩΤΙΣΣΑ)

Στην κορυφή ενός λόφου, έξω από τον οικισμό της Κονταριώτισσας του Δήμου Δίου – Ολύμπου, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο Βυζαντινό Μνημείο του Ν. Πιερίας. Χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και είναι ένας Ναός σπάνιου αρχιτεκτονικού τύπου, με τρούλο και περίστωο.

Έχει λιτή, αλλά εντυπωσιακή διακόσμηση, η οποία περιλαμβάνει ένα σπάνιο εικονογραφικό πρόγραμμα με τον Χριστό Παντοκράτορα στον τρούλο. Βρίσκεται μέσα σε έναν κύκλο που συγκρατούν τέσσερις αρχάγγελοι. Η παράσταση αυτή θυμίζει την Ανάληψη του Χριστού. Απουσιάζουν βέβαια οι μαθητές και η Παναγία. Μάλιστα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ναός κάποια στιγμή ξανακτίστηκε από τη μέση και πάνω και ίσως η πρώτη παράσταση του τρούλου να ήταν η Ανάληψη του Χριστού, όπως συμβαίνει και σε άλλους ναούς της μεσοβυζαντινής εποχής, για παράδειγμα στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης.

Επίσης, πάνω από το τρίβηλο εικονίζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου σε μία αγιογραφία με τεχνοτροπία, η οποία χρονολογείται στον 5ο ή τον 6ο αιώνα.

Στα σπάνια χαρακτηριστικά του προστίθεται και η εξολοκλήρου χρήση οικοδομικού υλικού της ευρύτερης περιοχής του Δίου.

Ο Ναός λειτουργεί την ημέρα της μεγάλης εορτής της Ορθοδοξίας , την 15η Αυγούστου, ημέρα εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Back to top button