ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣΜΟΥΣΕΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΙΟΥ

Τα ανεκτίμητης αξίας αγάλματα και άλλα ευρήματα, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή του Δίου, φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου. Στεγάζεται σε κτίριο, σε απόσταση 500 μ. από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου του Δίου. Το πρώτο μουσείο κτίστηκε το 1931 με δαπάνη του Υπουργείου Παιδείας, ενώ το 1983 ανεγέρθηκε το σύγχρονο κτίριο.

Οι πρώτες ανασκαφές

Oι πρώτες επίσημες ανασκαφές στο Δίον, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων και μία από τις πιο φημισμένες μακεδονικές πολιτείες, ξεκίνησαν ακριβώς μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Tούρκους. Ουσιαστικά, όμως το 1973 ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ήταν εκείνος που ανέσυρε από τη λάσπη και τη λήθη το μεγαλείο της αρχαίας πόλης.

Ισόγειο Α΄ενότητα

Στον ισόγειο χώρο, σε μια μεγάλη αίθουσα, εκτίθεται το μεγαλύτερο μέρος της συλλογής του μουσείου. Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει αγάλματα που απεικονίζουν τους Ασκληπιάδες. Ευρήματα από τις μεγάλες θέρμες, τα πολυτελή συγκροτήματα των λουτρών που βρέθηκαν στο Δίον και χρονολογούνται από το 2ο και 3ο αι. μ.Χ.

Β΄και Γ΄ενότητα

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει τα ευρήματα από το ιερό της Ίσιδας. Από το Τέμενος της Ίσιδος ξεχωρίζουν τα λατρευτικά αγάλματα της Υπολιμπιδίας Αφροδίτης και της Ίσιδος Τύχης. Η επόμενη  περιέχει ευρήματα από το ιερό της Δήμητρας. Γλυπτά, πήλινα ειδώλια, αγγεία, επιγραφές, κοσμήματα βρέθηκαν στο Ιερό της Δήμητρας, όπου η λατρεία της θεάς ανάγεται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ.

Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, ευρήματα από τα Ιερά του Ασκληπιού, του Διονύσου και προ παντός του Ολυμπίου Διός.

Ταφικά μνημεία και κτερίσματα. Εκτίθενται επίσης στο Μουσείο γλυπτά Eλληνιστικών και Pωμαϊκών Xρόνων. Αγάλματα και μαρμάρινα αναθήματα από το ιερό των Αιγύπτιων θεών, μαρμάρινη τράπεζα προσφορών και άλλα ευρήματα από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Λίθινα αντικείμενα και νομίσματα. Γλυπτά από την έπαυλη του Διονύσου. Ευρήματα από τα νεκροταφεία του Ολύμπου, επιτύμβιες στήλες, μπρούντζινα ειδώλια και άλλα μικροαντικείμενα.

Ύδραυλις

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι η ύδραυλις.

Ένα από τα αρχαιότερα γνωστά μουσικά όργανα. Χρονολογείται τον 1ο αι.π.Χ. και είναι η αρχαιότερη του είδους της, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Αποτελείται από χάλκινους σωλήνες όπου διοχετευόταν πεπιεσμένος αέρας κι έτσι παράγονταν οι ήχοι. Πρόκειται για το πρώτο πληκτροφόρο όργανο της αρχαιότητας και αποτελεί πρόδρομο του εκκλησιαστικού οργάνου της δυτικής Ευρώπης.

Στον 1ο όροφο φιλοξενούνται, επίσης, ενδεικτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία Πύδνα και άλλες θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Πιερία.

Έκθεση για την καθημερινή ζωή στο Αρχαίο Δίον

Στον υπόγειο χώρο του μουσείου παρουσιάζεται μια έκθεση οργανωμένη σε οχτώ ενότητες με τέτοιο τρόπο ώστε να βοηθά τον επισκέπτη να προσεγγίσει την καθημερινή ζωή των κατοίκων του Δίου. Οι ενότητες αυτές αφορούν τη λατρεία, τις μεταφορές, την ύδρευση, τη χρήση της φωτιάς, τη λάξευση του μαρμάρου, τη γραφή και την τεχνική κατασκευής των ψηφιδωτών.

Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα γίνονται προβολές οπτικοακουστικού υλικού, σχετικού με το αρχαίο Δίον και τον Όλυμπο.

Τηλ. Επικοινωνίας: Αρχαιολογικό Μουσείο: 23510 53206

Back to top button