ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

12 ΜΥΘΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΩΝ 12 ΘΕΩΝ

Στον τόπου του Ολύμπου, εδώ που κατοικούσαν οι 12 θεοί, μπορείς να βιώσεις μοναδικές εμπειρίες. Εμπειρίες που θα σου προσφέρουν ευεξία, χαλάρωση, γαλήνη και ηρεμία. Ή ακόμη, θα ανεβάσουν την αδρεναλίνη σου στα ύψη, θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις σου και θα γυμνάσουν όλο σου το σώμα. Μπορείς όμως να ταξιδέψεις και στη μοναδική ιστορία αυτού του τόπου. Ενός τόπου που η φύση τον προίκισε με περισσή ομορφιά και η ιστορία και η μυθολογία του χάρισαν λαμπρές σελίδες.

Εμείς σου παρουσιάζουμε μόνο 12 από τις πολλές δραστηριότητες, στις οποίες θα μπορούσες να λάβεις μέρος στον τόπο των 12 θεών.

  1. ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, είναι ο τόπος που θα σε κάνει να γοητευτείς  από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του Ολύμπου. Να γαληνέψεις από το βαθύ γαλάζιο του Θερμαϊκού αλλά και ένας τόπος με πλούσια ιστορία και παράδοση. Μπορείς να την ανακαλύψεις ταξιδεύοντας στο παρελθόν, μέσα από επισκέψεις στο Δίον –  την ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Κάστρο του Πλαταμώνα , τα Λείβηθρα την πατρίδα του Ορφέα. Να ταξιδέψεις στον πολιτισμό του τόπου, μέσα από τα ιστορικά μνημεία, τα μουσεία και τους προσκυνηματικούς τόπους, με μεγάλη θρησκευτική παράδοση και ιστορία. Να αφουγκραστείς  την ιστορία του, περπατώντας στους γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς.

2. ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Μία δεύτερη δραστηριότητα είναι η πεζοπορία. Από τα πυκνά δασώδη μονοπάτια, με τις χαράδρες, τους καταρράκτες και την καταπράσινη ομορφιά, έως το αλπικό τοπίο και τις υπέροχες γυμνές κορυφές του, ο Όλυμπος, προσφέρει σε κάθε πεζοπόρο και αναρριχητή ορεινές διαδρομές απίστευτης ομορφιάς. Διαδρομές εύκολες, μέτριες αλλά και με απαιτητικό  βαθμό δυσκολίας για κάθε πεζοπόρο.

3. ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ

Η ορειβασία είναι άλλη μία εμπειρία που μπορείς να απολαύσεις. Μπορείς να ανεβάσεις την αδρεναλίνη σου στα ύψη, τολμώντας την ανάβαση στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας. Στην περιοχή του Ολύμπου, δραστηριοποιούνται αρκετοί ορειβατικοί σύλλογοι, οι οποίοι θα σου δώσουν την ευκαιρία να εξερευνήσεις την άγρια ομορφιά του μυθικού βουνού και να κατακτήσεις τις πανέμορφες κορυφές του.

5. ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Ξεκινώντας από τον “Olympus Marathon”, την αθλητική λάμψη του Ολύμπου, υπάρχουν κι άλλοι  αγώνες ορεινού τρεξίματος, στην περιοχή του Ολύμπου, οι οποίοι προσελκύουν αθλητές από όλον τον κόσμο. Το ορεινό τρέξιμο στα μονοπάτια και στις κορυφές του Ολύμπου είναι μία εμπειρία μοναδική.

Ο Όλυμπος θα σου χαρίσει την πιο όμορφή του θέα και την απίστευτη ενέργειά του. Μπορείς να εφοδιαστείς τα κατάλληλα παπούτσια, να συμβουλευτείς έμπειρους δρομείς και να κάνεις με παρέα, την αρχή. Αν είσαι ήδη αθλητής του ορεινού τρεξίματος, τότε σίγουρα σε έχει ήδη φιλοξενήσει ο Όλυμπος σε κάποιον αγώνα και ίσως ετοιμάζεσαι για τον επόμενο. Καλή επιτυχία λοιπόν!

6. ΟΡΕΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Τοπία υπέροχης ομορφιάς, καλούν τους ποδηλάτες να τα ανακαλύψουν συνδυάζοντας διαδρομές του βουνού με αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς αλλά και διαδρομές δίπλα στη θάλασσα.

Η εξερεύνηση του βουνού σε δύο τροχούς, είναι μία μοναδική ποδηλατική εμπειρία στα δασώδη μονοπάτια του Ολύμπου. Αν αποφασίσεις να τη ζήσεις θα εξερευνήσεις τη φυσική ομορφιά και την ιστορία του βουνού, με την ξεγνοιασιά και την ελευθερία που σου προσφέρει το ποδήλατο. Μπορείς να προγραμματίσεις μία προσωπική εξόρμηση ή και εκδρομή με φίλους, με συνοδό-οδηγό. Οργανώνονται επίσης και μαθήματα εκμάθησης ορεινής ποδηλασίας για μικρούς και μεγάλους.

4. ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ

Για τους πολύ τολμηρούς υπάρχει η αναρρίχηση. Υπάρχουν 68 αναρριχητικές διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η κάθε μια, στις κορυφές του Ολύμπου (Μύτικα, Στεφάνι, Σκολιό, Σταυραϊτιές, Καλάϊα). Μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου – αφού βέβαια προμηθευτείς τον κατάλληλο εξοπλισμό-  και να ξεκινήσεις με κάποιον εκπαιδευτή.

7. ΙΠΠΑΣΙΑ

Ιππασία στα καταπράσινα μονοπάτια του μυθικού βουνού. Υπάρχουν Ιππικοί όμιλοι, με προγράμματα ελεύθερης, αθλητικής αλλά και θεραπευτικής ιππασίας. Είτε επιλέξεις την ιππασία ως άθλημα, είτε ως χόμπι, πάντα η επαφή με το άλογο, θα παραμένει μία συναρπαστική εμπειρία. Αν μάλιστα, οι ιππικές διαδρομές, γίνονται στην πανέμορφη περιοχή του Ολύμπου, τότε η αίσθηση είναι πραγματικά μοναδική.

8. CANYONING

Αν είσαι λάτρης των αθλημάτων βουνού, τότε το canyoning (διάσχιση φαραγγιών) θα σε ενθουσιάσει. Τα φαράγγια του Ενιπέα, της Αγίας Κόρης και του ρέματος Ορλιά, προσφέρονται για canyoning στον πανέμορφο Όλυμπο.

Οι περισσότερες διαδρομές για την εξερεύνηση του Ορλιά ξεκινούν από το Δίον. Ένα σύντομο μονοπάτι μέσα από το δάσος, σε οδηγεί στο φαράγγι με περίπου 10 καταρράκτες, όπου ξεκινούν οι βουτιές στις λιμνούλες κάτω από τους καταρράκτες. Το Canyoning απαιτεί ειδικό εξοπλισμό, ενώ σε ομάδα αρχαρίων, πάντα θα πρέπει να υπάρχει ένας έμπειρος και πιστοποιημένος οδηγός φαραγγιών, όπως και τουλάχιστον ένας πιστοποιημένος βοηθός.

(φωτο: discovergreece.com)

9. ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 4Χ4

Όλυμπος και Πιέρια όρη προσφέρονται για υπέροχες εξερευνήσεις σε παρθένα τοπία, με οχήματα 4Χ4. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες, οι οποίες οργανώνουν υπαίθριες εκδρομές στη βορειοδυτική πλευρά του βουνού,  μαζί με ποικιλία δραστηριοτήτων στη φύση, όπως πεζοπορία, ανάβαση στις κορυφές, canyoning κ.ά.

10. YOGA PILATES

Στο πιο όμορφο βουνό της Ελλάδος, με την απίστευτη ενέργειά του και χωρίς να αποσπά τίποτα την προσοχή σου, μπορείς να λάβεις μέρος σε ένα από τα προγράμματα yoga ή pillates, που διοργανώνονται και να αποβάλλεις στο στρες της καθημερινότητας, να νιώσεις ηρεμία και γαλήνη.

11. ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΠΛΑΓΙΑΣ

Μπορείς να πετάξεις σαν τον μυθικό Ίκαρο, από τις ψηλές πλαγιές του τόπου και να προσγειωθείς στις ακτές του Θερμαϊκού, απολαμβάνοντας τη θέα στο κάστρο του Πλαταμώνα, τους παραδοσιακούς οικισμούς και το γαλάζιο της θάλασσας.

(φωτο: dion-olympos.gr)

12. ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ

Τέλος, ο τόπος του Ολύμπου, εκτός από την μαγεία του μυθικού βουνού, έχει την τύχη να βρέχεται από το Θερμαϊκό. Η απέραντη ακτογραμμή του Ολύμπου, προσφέρει πληθώρα αθλητικών δραστηριοτήτων και θαλάσσιων σπορ για τους λάτρεις της θάλασσας.

Εκτός από την κολύμβηση στα καταγάλανα νερά, μπορείς να επιλέξεις ένα από την μεγάλη ποικιλία σε θαλάσσια σπορ, που υπάρχουν στις παραλίες του Ολύμπου. Από θαλάσσιο ποδήλατο μέχρι windsurfing, κάθε εραστής της θάλασσας, μπορεί να απολαύσει τα υδάτινα σπορ, στα καταγάλανα νερά της Πιερίας. Jet skiing, windsurfing, wakeboard, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, φουσκωτά αλλά και κατάδυση, είναι όλα στη διάθεσή σου για να διασκεδάσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου.

 

Back to top button