Υπάρχουν αρκετοί που δεν θα έβλεπαν ποτέ ένα θρίλερ. Αρνούνται να μπουν στη διαδικασία του φόβου και του τρόμου. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί στους οποίους αρέσει να βλέπουν ταινίες τρόμου. Γι΄ αυτό εξάλλου και ο παγκόσμιος κινηματογράφος έχει δημιουργήσει αρκετές ταινίες αυτού του είδους.
Για ποιο λόγο όμως μπαίνει κάποιος στη διαδικασία να παρακολουθήσει μία ταινία τρόμου; Ποια συναισθήματα βιώνει και τι προκαλεί στον οργανισμό και τη ψυχολογία του;
- Είμαστε σε εγρήγορση
Παρόλο που οι ταινίες τρόμου είναι ψεύτικες, η παρακολούθησή τους μπορεί να προκαλέσει ένταση και να σε θέση σε κατάσταση εγρήγορσης. “Ο εγκέφαλος δεν κάνει πάντα εντελώς αποτελεσματικά τη διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας. Ξεχνάει εκείνη τη στιγμή, ότι αυτό που βλέπει δεν είναι πραγματικός κίνδυνος «, λέει η Krista Jordan, PhD, κλινική ψυχολόγος στο Ώστιν του Τέξας. «Με τη σειρά του, το σώμα σας πηγαίνει σε λειτουργία πάλης ή πτήσης, που σημαίνει ότι είναι πλημμυρισμένο με αδρεναλίνη και χημικές ουσίες που προκαλούν ευφορία, όπως ενδορφίνες και ντοπαμίνη.
- Βιώνουμε το φόβο εκ του ασφαλούς
“Βλέπετε τρομακτικά πράγματα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που όλοι επιθυμούμε”, λέει η Margot Levin, PhD, κλινική ψυχολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. Πηγαίνει πίσω στην πρώιμη παιδική ηλικία”, εξηγεί. “Σκεφτείτε ένα μικρό παιδί που μαθαίνει να περπατάει: ένα από τα πράγματα που τους αρέσει να κάνουν είναι να ξεφύγουν από τον γονέα, να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο όπου είναι λίγο τρομακτικό και στη συνέχεια να τρέξουν πίσω. Πρόκειται για το παιχνίδι με τον κίνδυνο, αλλά με μια αίσθηση ασφάλειας.”
Η λάμψη
- Μας προετοιμάζουν για τα χειρότερα
Οι ταινίες τρόμου μας δίνουν μια εικόνα στο πώς μπορούμε να διαχειριστούμε απειλητικές καταστάσεις στη ζωή μας και να είμαστε έτσι προετοιμασμένοι για τον πραγματικό κίνδυνο. “Πρόκειται για την προσπάθεια να μάθετε να προβλέπετε τον κόσμο γύρω σας”, λέει ο Coltan Scrivner, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα συγκριτικής Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου του Σικάγο. “Τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, ακόμα κι αν είναι φανταστικοί, όταν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση; Τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι όταν βρεθούν αντιμέτωποι με κάποιο συγκεκριμένο είδος απειλής ή πρόκλησης;”
- Εξερευνούμε τη δική μας σκοτεινή πλευρά
Όλοι έχουμε άγνωστα μέρη του εαυτού μας “, λέει η Erin Hadley, PhD, κλινική ψυχολόγος στη Φιλαδέλφεια. Ένας λόγος για τον οποίο θα μπορούσε να μας έλκει η φρίκη, είναι ότι μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε αυτά τα ταμπού μέρη του εαυτού μας. Η ταυτοποίηση με τον δράστη είναι μια κλασικά Φροϋδική ερμηνεία του γιατί μας αρέσει ο τρόμος”, προσθέτει. “Είναι ο ίδιος λόγος που ο Φρόιντ θα έλεγε ότι μας αρέσει να παρακολουθούμε την πυγμαχία: δεν ταυτίζουμε τον εαυτό μας με το άτομο που τρώει ξύλο, αλλά με εκείνον που τον δέρνει».
Split
- Μας κάνουν να νιώθουμε διαφορετικοί από το θύμα και ίσως πιο ικανούς να επιβιώσουμε
Παρακολουθώντας τα θύματα στις ταινίες τρόμου να κάνουν προφανή λάθη, είστε σε θέση να πείσετε τον εαυτό σας ότι, αν βρεθείτε σε μία ανάλογη κατάσταση, θα καταφέρετε να επιβιώσετε.
Υπάρχει πάντα μία από αυτές τις σκηνές όπου το θύμα καταφέρνει να απενεργοποιήσει τον δράστη και στη συνέχεια αρχίζει να περπατά πολύ αργά ή να γυρίζει την πλάτη στον δράστη», λέει η Krista Jordan . Τότε μπορεί να φωνάζετε στην οθόνη (ο δολοφόνος βρίσκεται πίσω σου!). και δεν είναι μόνο επειδή φωνάζοντας κατά τη διάρκεια μιας ταινίας τρόμου προσθέτει στη διασκέδαση του.
“Νομίζω ότι υπάρχει εκείνο το μέρος από εμάς που προσπαθεί να πει,” αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ σε μένα”, εξηγεί η Ιορδανία. “Εδώ είναι όλοι οι τρόποι με τους οποίους θα απαντούσα διαφορετικά.” “Για παράδειγμα, θα κρύβατε καλύτερα, θα σκεφτόσαστε πιο γρήγορα και ποτέ δεν θα σκοντάψατε ενώ τρέχετε στο δάσος.
ΠΗΓΗ: health.com