Η Φανή Κούκουλη από το Λιτόχωρο, είναι μία ακόμη Ελληνίδα, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα εργατικότητας, μόχθου, ατελείωτης προσπάθειας και πάθους για το έργο της.
Τα τελευταία 5 χρόνια ζει στο Παρίσι και εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παστέρ.
Η πρόσφατη κατάκτηση του βραβείου L’Oreal-UNESCO, για τη νευροβιολογική έρευνα που διεξάγει, σχετικά με τη σχιζοφρένεια, είναι η επιβράβευση των κόπων και των μόχθων της.
Επιλέχθηκε, μαζί με μία ακόμη Ελληνίδα ερευνήτρια – ανάμεσα σε περισσότερες από 1.000 υποψήφιες – και έλαβαν δύο από τις 30 φετινές γαλλικές υποτροφίες, L’Oreal – Unesco «Για τις γυναίκες στην επιστήμη».
Η κρυφή συνταγή της επιτυχίας για τη Φανή Κούκουλη είναι η σκληρή δουλειά, η επιμονή και η αφοσίωση. Σήμερα μαζί με εκείνη και τους περήφανους γονείς της, καμαρώνει μία χώρα ολόκληρη, που αδυνατεί όμως να προσφέρει παρόν και μέλλον στους νέους επιστήμονές της.
Αποτελεί έτσι μονόδρομος, η μετανάστευση και εργασία σε ξένη χώρα, που τις περισσότερες φορές δίνει καλύτερες προοπτικές στην καριέρα ενός επιστήμονα.
“Η βράβευση με ενθαρρύνει να συνεχίσω”.
“Αυτή η διάκριση δεν ήταν εύκολη. Ήταν αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας και δουλειάς πολλών ετών. Το βραβείο το αφιερώνω στη μητέρα μου για τη στήριξη της, την αγάπη της και για όλα όσα έχει κάνει για μένα! Η νευροβιολογική έρευνα που διεξάγω, έχει εστίαση στην παθολογία της σχιζοφρένειας και στην παθολογία της νόσου Alzheimer. Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής μου διατριβής, μελέτησα μία μετάλλαξη των νικοτινικών υποδοχέων, που προδιαθέτουν προς τη χρήση και εξάρτηση από τη νικοτίνη. Αυτή η μετάλλαξη παρουσιάζεται στο 37% των Ευρωπαίων.
Αυτό που ανακάλυψα ήταν ότι ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου – δηλαδή η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με γνωστικές / νοητικές λειτουργίες, όπως για παράδειγμα η λήψη αποφάσεων, εμφανίζει μειωμένη νευρωνική δραστηριότητα στα άτομα με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Επίσης, ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια εμφανίζουν μειωμένη νευρωνική δραστηριότητα του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου, κάτι που ίσως σχετίζεται με το γεγονός ότι το 80 – 90% των ασθενών με σχιζοφρένεια είναι καπνιστές.
Όσο αφορά τη νόσο Alzheimer, διευθύνω ένα μεγάλο πρόγραμμα έρευνας σχετικά με τον ρόλο των νικοτινικών υποδοχέων στα πρώιμα στάδια της νόσου.
Στόχος μου, τόσο στην περίπτωση της σχιζοφρένειας όσο και του Αλτσχάιμερ, είναι η ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Μελετώ ουσίες που μπορούν να επαναφέρουν τη δραστηριότητα των νευρώνων σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς όμως να έχουν τις βλαβερές και εθιστικές συνέπειες που έχει η νικοτίνη. Ας μην ξεχνάμε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 6 εκατομμύρια θάνατοι, ετησίως, αποδίδονται στο κάπνισμα»
Η βράβευση αυτή είναι μία ανταμοιβή για τους κόπους μου, αλλά και σημαντική ενθάρρυνση για να συνεχίσω τις έρευνές μου.
Είναι κάτι που πραγματικά αγαπώ και ελπίζω με τη δουλειά μου να συμβάλλω στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ψυχιατρικών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.»
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΑΝΗ ΚΟΥΚΟΥΛΗ
Η Φανή Κούκουλη του Χρήστου και της Μαρίας Κούκουλη, γεννήθηκε στην Κατερίνη και μεγάλωσε στο Λιτόχωρο. Αποφοίτησε από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, απέκτησε το μεταπτυχιακό της στον τομέα της Βιοτεχνολογίας και μοριακής διαγνωστικής επίσης στο Τμήμα Φαρμακευτικής.
Το 2012 έγινε δεκτή στο πιο ανταγωνιστικό διεθνές πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών της Γαλλίας, όπου επιλέχθηκε ανάμεσα σε 300 υποψηφίους από όλον τον κόσμο και πήρε το διδακτορικό της στη Νευροβιολογία από το γαλλικό Ινστιτούτο Παστέρ το 2106. Κατά τη διάρκεια της διδακτορικής της διατριβής, μελέτησε μία μετάλλαξη των νικοτινικών υποδοχέων, η οποία προδιαθέτει προς τη χρήση και εξάρτηση από τη νικοτίνη.
Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούνιο του 2017 της απονεμήθηκε το Πρώτο Βραβείο Έρευνας στις Βιοϊατρικές Επιστήμες από το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας στο Παρίσι και φέτος έφτασε στην κατάκτηση του βραβείου L’ Oreal – Unesco.