ΑΦΙΕΡΩΜΑΜΠΛΟΓΚΣΠΙΤΙ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

Ένα από τα καταφύγιά μας είναι πάντα η βεράντα, ο κήπος ή η αυλή του σπιτιού μας. Μπορούμε αυτόν το αγαπημένο μας χώρο να τον κάνουμε να μυρίζει υπέροχα, να φαίνεται πανέμορφος και πολύχρωμος, φυτεύοντας ορισμένα από τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης.

Δείτε ορισμένες ιδέες για αγαπημένα και υπέροχα ανοιξιάτικα λουλούδια, τα οποία  μπορείτε να φυτέψετε την εποχή αυτή και βέβαια προσθέστε όποια ακόμη σας αρέσουν.

Πανσές

Από τα πιο δημοφιλή ανοιξιάτικα λουλούδια που ξεχωρίζουν για την πρώιμη ανθοφορία τους, δίνοντας χρώμα στο μπαλκόνι και τον κήπο σου. Μπορείς να φυτέψεις τον πανσέ σε γλάστρες, παρτέρια ή ζαρντινιέρες και να διαλέξεις ανάμεσα σε μία τεράστια ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων. Η καλλιέργεια του είναι μία πολύ απλή. Το μόνο που χρειάζεται τακτικά είναι νερό, λίγο πριν στεγνώσει το χώμα.

Βουκαμβίλια 

Από ένα ελληνικό μπαλκόνι, δεν θα πρέπει να λείπει μια βουκαμβίλια. Εξαιρετικά ανθεκτική στον ήλιο και γενναιόδωρη στα άνθη της, η βουκαμβίλια υπάρχει σε πολλά χρώματα, κόκκινη, μωβ, ροζ, λευκή και πορτοκαλί και όταν αναπτυχθεί μπορεί να προσφέρει όμορφη σκιά.  Αν φυτέψουμε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι μειωμένη. Επίσης, είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες, για να μπορέσει να ανθοφορήσει.

Διπλαδένια

Υπέροχο αναρριχώμενο φυτό με εντυπωσιακά άνθη σε ποικιλία χρωμάτων. Έχει μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. απαιτεί αρκετό και συχνό πότισμα την περίοδο του καλοκαιριού, σχεδόν καθημερινά, για να δώσει την πλούσια ανθοφορία της. Το ύψος της μπορεί να φτάσει έως και τα 3 μέτρα και εκτός από τις κανονικές υπάρχουν και μικρόσωμες “νάνες” ποικιλίες που δεν αναπτύσσονται τόσο σε ύψος και παίρνουν την μορφή χαμηλού θάμνου.

Πετούνια

Ένα λουλούδι που μπορείς να βάλεις άνετα στις ζαρντινιέρες σου είναι οι πετούνιες. Δίνουν άνθη από την άνοιξη έως τέλος φθινοπώρου και έχουν τέλεια χρώματα.  Διάλεξε τις ποικιλίες νάνους και φρόντισε πριν το χώμα να ρίξεις αρκετό χαλίκι στις γλάστρες, για να αποστραγγίζεται εύκολα το νερό. Φυτεύονται σε ηλιόλουστες, αλλά και ημισκιερές θέσεις. Χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια για να ευδοκιμήσουν και λίγο σχετικά νερό.

Γιασεμί

Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε το γιασεμί ή να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι την άνοιξη, μετά το τέλος της παγωνιάς του χειμώνα. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα φυτά για την ευκολία της συντήρησης του αλλά και για το υπέροχο του άρωμα.  Χρειάζεται απαραίτητα άφθονο φως. Όσο περισσότερο το βλέπει ο ήλιος τόσο περισσότερα λουλούδια θα μας δίνει. Αναπτύσσεται σε μεγάλο ύψος γι αυτό είναι ιδανικό να καλύψει μία πέργκολα ή το διαχωριστικό στο μπαλκόνι μας.

Βιολέτα

Ένα πανέμορφο ευωδιαστό λουλούδι, πανεύκολο στη συντήρηση του. Η ανθοφορία της βιολέτας ξεκινάει την άνοιξη και μας δίνει λουλούδια μέχρι τα πρώτα κρύα του χειμώνα. Θέλει τακτικό πότισμα γιατί της αρέσει η υγρασία. Λευκό, ροζ, κόκκινο, μωβ σε όποιο χρώμα κι αν επιλέξετε τη βιολέτα, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δώσει στο χώρο σας άλλη αίσθηση.

Διμορφοθήκη

Η διμορφοθήκη ανθίζει από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και δίνει πολλά λουλούδια σε σχήμα μαργαρίτας. Κατά τη μεταφύτευσή της , επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις, για να έχουμε γρήγορη ανάπτυξη και προκειμένου να είναι ανοιχτά τα λουλούδια της που κλείνουν στη σκιά ή όταν βραδιάζει. Παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ενώ είναι ευαίσθητη στο ψύχος και στους βοριάδες.

Γεράνι ή Μαυρομάτα 

Το γεράνι  είναι καλλωπιστικό φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην καλλιέργεια του. Τα άνθη ανοίγουν από τις αρχές Μαΐου και μπορεί να παραμείνουν έντονα ανοιχτά μέχρι και το τέλος του φθινοπώρου. Η καλλιέργεια δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αναπτύσσεται εύκολα, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θερμοκρασίες, έδαφος και νερό.

Γαρυφαλλιά

Η γαρυφαλλιά μας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία από τον Απρίλιο μέχρι και τον Νοέμβριο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες γαρυφαλλιάς, αρωματικές και μη, ψηλές και χαμηλές, έρπουσες και ορθόκλαδες, ιδανικές για κομμένο λουλούδι. Για καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία, η γαρυφαλλιά προτιμάει φωτεινά και ηλιόλουστα μέρη. Δεν φοβάται το χειμώνα και είναι ανθεκτική στο ψύχος, ακόμα και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Αντίθετα τα πολύ ζεστά και ξηρά καλοκαίρια την ταλαιπωρούν. Χρειάζεται έδαφος με καλή αποστράγγιση του νερού, καθώς είναι ευαίσθητη στην υπερβολική υγρασία.

Άλυσσος

Το μέγιστο ύψος του φυτού δύσκολα θα ξεπεράσει τα τριάντα εκατοστά, ενώ το πλάτος του μπορεί να φτάσει τα ενενήντα εκατοστά.  Η περίοδος ανθοφορίας του είναι την άνοιξη και τα άνθη του έχουν χρώμα λευκό ή αποχρώσεις του μωβ και του ροζ. Ευδοκιμεί σε εδάφη ελαφριά, γόνιμα, καλά αποστραγγιζόμενα. Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης. Έχει μέτριες απαιτήσεις σε ποτίσματα, που αυξάνονται μόνο κατά τους θερμούς μήνες. Παρουσιάζει καλή αντοχή στις ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα, όπως και στις υψηλές του καλοκαιριού.

Βερβένα

Η εποχή της άνοιξης προσφέρεται και για τη βερβένα, ένα πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης που ξεχωρίζει για τα μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα. Η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Φυτεύεται στον κήπο, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, προστατευμένες από τον αέρα και την παγωνιά.

Καλέντουλα

Είναι συγγενής της μαργαρίτας, με μεγάλα λουλούδια σε έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα Ανθοφορεί από το Μάιο έως τον Οκτώβριο. Φυτεύεται σε ηλιόλουστες θέσεις, σε χώμα με καλή στράγγιση και με πολλές θρεπτικές ουσίες. Ποτίζεται με άφθονο νερό αφήνοντας όμως το χώμα να στεγνώνει ανάμεσα στα ποτίσματα. Ρίχνουμε λίπασμα μία φορά το μήνα, βάζοντας ένα κ.γ. λίπασμα στο χώμα γύρω από το φυτό και ποτίζοντας καλά.

Ντάλια

Η ομορφιά της ντάλιας θα δώσει άλλο χαρακτήρα στη βεράντα ή τον κήπο σας. Ο ήλιος είναι καλός της φίλος, ενώ χρειάζεται προστασία από τους δυνατούς ανέμους. Όταν αρχίσει η ανάπτυξή της, ξεκινάμε το πότισμα σε εβδομαδιαία βάση. Όσο η θερμοκρασία θα ανεβαίνει, αυξάνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος (δύο φορές την εβδομάδα).

Λίλιουμ

Τα λίλιουμ είναι από τα πιο αγαπημένα βολβώδη λουλούδια που μας χαρίζουν υπέροχη ανθοφορία με τα μεγάλα και εντυπωσιακά κρίνα τους. Χρειάζονται αρκετή ηλιοφάνεια, με περισσότερες από 8 ώρες έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως καθημερινά για να μας χαρίσουν την πλούσια ανθοφορία τους. Οι περισσότεροι βολβοί φυτεύονται την περίοδο της άνοιξης και ανθίζουν μέσα στο καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν και μερικοί, όπως ο κρίνος της Παναγίας, που φυτεύονται το φθινόπωρο και ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης.

Back to top button