ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΑΛΑΙΑ ΒΡΟΝΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ. ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΣ ΤΟΠΟΣ ΒΓΑΛΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ

Έναν ακόμη πανέμορφο τόπο, βγαλμένο σαν από άλλη εποχή, κρύβει ανάμεσα στις βουνοκορφές του ο Όλυμπος. Ο παλιός οικισμός στις παρυφές του μυθικού βουνού, η Παλαιά Βροντού, ξεχωρίζει στα βόρεια του Δήμου Δίου – Ολύμπου, με τα ερείπια των πετρόκτιστων σπιτιών και το διατηρημένο μνημείο της, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, να δεσπόζει ως μοναδικό κυρίαρχο σημείο του χώρου.

Το ρέμα της Αγίας Τριάδας, αλλά και της Αγίας Κόρης – λίγο πριν φθάσεις στην Παλαιά Βροντού, – είναι από τα ομορφότερα σημεία της περιοχής με πλούσια βλάστηση και πεντακάθαρα κρυστάλλινα πράσινα νερά, που συγκεντρώνουν γύρω τους διάφορα σπάνια είδη της θαυμαστής χλωρίδας του βουνού των θεών.

Η ιστορία του τόπου

Το χωριό ονομάσθηκε Βροντού περίπου το 18ο αιώνα, εξαιτίας της βροντής που κάνει το νερό του ρέματος της Αγίας Τριάδας, κατά το πέρασμά του από το χωριό. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή ονομάσθηκε έτσι από τον θόρυβο και τον βρόντο που κάνουν οι βράχοι, οι οποίοι πέφτουν κατά διαστήματα μέσα στο βαθύ ρέμα και μοιάζουν με τους θορύβους των κεραυνών.

Οι κάτοικοι ονομάζονταν” Γκρέκοι” και ασχολούνταν με τη γεωργία. Στο χωριό όμως εγκαταστάθηκαν μετά το 1800 και πολλοί βοσκοί. Αυτοί πήραν την ονομασία “Κοπατσάρηδες” και ασχολούνται αποκλειστικά με την κτηνοτροφία. Οι κάτοικοι της Βροντούς έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του Ολύμπου εναντίον των Τούρκων και στον Μακεδονικό αγώνα.

Στις αρχές του 17ου αιώνα, το χωριό βρισκόταν στη θέση “Πλατύδρομος”. Το όνομά του ήταν “Καραβάν Σεράι”, που σημαίνει “πανδοχείο” από το όνομα ενός πανδοχείου, το οποίο αποτελούσε σταθμό πολλών ταξιδιωτών.

Γύρω στα 1700, οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σε νέα θέση, 2 χιλιόμετρα πιο νότια, σε υψόμετρο 400 μ. εκεί που βρίσκεται σήμερα η Παλιά Βροντού.

Τον Οκτώβριο του 1946, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παλιά Βροντού και να φιλοξενηθούν σε γειτονικά χωριά όπως Καρίτσα, Νέα Έφεσο, Κονταριώτισσα, Κορινό και Κατερίνη. Λίγα χρόνια αργότερα  εγκαταστάθηκαν οριστικά στο σημερινό χωριό, τη Βροντού.

Σήμερα

Ο σημερινός οικισμός, αποτελεί τη βόρεια είσοδο για τον Όλυμπο, καθώς πολλοί ορειβάτες, προσεγγίζουν από εδώ τις πανέμορφες κορυφές του. Πριν την είσοδο στο βουνό υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Ορειβατικού Συλλόγου Βροντούς, για χρήσιμες πληροφορίες. Στα 1008 μ. υψόμετρο λειτουργεί το ορειβατικό καταφύγιο “Κρεβάτια” (προσέγγιση μονοπάτι 1,5 ώρα, αυτοκίνητο μισή ώρα) με δυνατότητα διανυκτέρευσης και φαγητού.

Η περιοχή έχει να αναδείξει πολλούς ναούς με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο να κυριαρχεί σε αυτούς. Την Τρίτη μέρα του Πάσχα ο τόπος “ζωντανεύει” καθώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βροντούς, αναβιώνει το “Τραπέζι της Αγάπης”. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν χορούς και τραγούδια από τα χορευτικά τμήματα του  Συλλόγου, ενώ στους επισκέπτες προσφέρεται γίδα βραστή, φασολάδα και βέβαια άφθονο κρασί.

Το ιστορικό διατηρητέο μνημείο, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Ο Άγιος Νικόλαος βρίσκεται στον ερειπωμένο οικισμό της Παλιάς Βροντούς και έχει ανακηρυχθεί σε διατηρητέο μνημείο. Χτίστηκε γύρω στο 1700 και ανακαινίστηκε το 1879. Είναι λιθόκτιστος ναός με ξυλόγλυπτο τέμπλο σκαλισμένο στο χέρι. Το καμπαναριό και το Άγιο Βήμα είναι κτισμένα από πωρόλιθο.

Η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδας

H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, λίγο πριν την παλιά Βροντού σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τον νέο οικισμό και σε υψόμετρο 500μ. Ανηφορίζοντας τον δρόμο προς τον Όλυμπο, φθάνει κανείς σε μία διασταύρωση. Εκεί την ματιά σου αιχμαλωτίζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία χτίστηκε το 14ο αιώνα πάνω σε βράχο, σε μια απότομη πλαγιά.

Η Μονή χτίστηκε πάνω σε βράχο και σε υψόμετρο 500μ στην έξοδο μιας μεγάλης ρεματιάς (ρέμα Παπά) του Ολύμπου. Σήμερα είναι ένα ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την θέα του ιερού της εκκλησίας προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου, μία θέα που σε μαγεύει και σου κόβει πραγματικά την ανάσα.

Το εκκλησάκι της Αγίας Κόρης

Ο δρόμος αριστερά της διασταύρωσης οδηγεί στο εξωκλήσι της Αγίας Κόρης, το οποίο είναι  χτισμένο σε μία από τις πιο εντυπωσιακές χαράδρες του Ολύμπου. Το προσκύνημα είναι αφιερωμένο σε μια άγνωστη όμορφη κόρη, η οποία κατέφυγε εκεί, για να ξεφύγει από τους Τούρκους (δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ).
Σε πολύ μικρή απόσταση από την εκκλησία βρίσκονται και οι μικροί καταπράσινοι καταρράκτες της Αγίας Κόρης.

 

Back to top button