ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ

ΚΡΑΣΙ. ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ

Η Πιερία είναι τμήμα της Διαδρομής του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου, μιας από τις διαδρομές των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Το 2008 θεσπίστηκε στην περιοχή η ζώνη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) δίνοντας ταυτότητα στα κρασιά του τόπου.

Μικροί οινοποιοί στην Πιερία, αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια την αμπελοκαλλιέργεια, παράγοντας ποιοτικά κρασιά, με πολλές διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Κίτρος, Ράχη, Παλαιόστανη, Σφενδάμη, Κολινδρός, αλλά και Λιτόχωρο, Κονταριώτισσα, Σκοτίνα, δίνουν υπέροχα ποιοτικά κρασιά, καλλιεργώντας ελληνικές και ξένες ποικιλίες, δίνοντας κρασιά με διεθνείς διακρίσεις.

Ποικιλίες όπως το Ξινόμαυρο, το Κολινδρινό , Ασσύρτικο και Μαλαγουζιά , αλλά  και ορισμένες διεθνώς αναγνωρισμένες όπως το Chardonnay, Syrah και Cabernet Sauvignon.

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ:

ΚΕΛΑΡΙ ΑΔΑΜΟΥ – Κίτρος
ΚΤΗΜΑ ΚΟΥΡΤΗ, Οινόβιο – Ράχη
ΚΤΗΜΑ ΠΙΕΡΙΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ – Κολινδρός
ΚΤΗΜΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ – Κίτρος
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΥΛΗ – Νέο Κεραμίδι
ΚΤΗΜΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΗ – Άνω Άγιος Ιωάννης
ΚΤΗΜΑ ΠΑΝΤΟΥΛΗ – Περίσταση

Μικρότεροι παραγωγοί όπως ο Σάκης Γραμματόσης  στο Λιτόχωρο, με το “Μυθικό Βουνό”, ο Νίκος Μάνος στην Κονταριώτισσα, ο Γιώργος Πολυχρός στην Σκοτίνα, δίνουν όλη τους την αγάπη και το μεράκι στις καλλιέργειες και εμφιαλώνουν μοναδικά, σε γεύση και άρωμα, κρασιά.

Back to top button