ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΒΟΥΝΟ Ή ΘΑΛΑΣΣΑ; Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ

Το δίλημμα “Βουνό ή Θάλασσα” δεν πρόκειται να σε απασχολήσει ποτέ, αν επιλέξεις για τις διακοπές σου, τον πανέμορφο τόπο του Ολύμπου, διότι εδώ θα βρεις και βουνό και θάλασσα. Εδώ, συνδυάζεται ο φυσικός πλούτος του μοναδικού Ολύμπου, με τη δροσιά των καταγάλανων ακτών του Θερμαϊκού.

Για κάποιους, οι εξορμήσεις στο βουνό αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο για τη ζέστη του καλοκαιριού, ενώ για άλλους δεν νοούνται διακοπές χωρίς την αλμύρα της θάλασσας. Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, όμως βγάζει τον καθένα από τη δύσκολη θέση της επιλογής, καθώς μέσα στην ίδια μέρα μπορείς να συνδυάζεις την εξόρμηση στα πυκνά δασώδη μονοπάτια του μυθικού βουνού και το απόγευμα να βουτήξεις στην αλμύρα της θάλασσας. Τη μία μέρα να κατακτήσεις την κορυφή του επιβλητικού βουνού, τον Μύτικα και την άλλη να αναπνέεις ιώδιο ξαπλώνοντας στην καυτή άμμο.

Επιπλέον, εκτός από τον ορεινό, ορειβατικό και θαλάσσιο τουρισμό, ο τόπος έχει αναπτύξει αρχαιολογικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, αλλά και γαστρονομικό τουρισμό. Στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκονται ο Αρχαιολογικός χώρος του Δίου, το Κάστρο του Πλαταμώνα και το Βιωματικό Πάρκο των Λειβήθρων . Η περιοχή βρίθει από Μοναστήρια και ξωκλήσια με ιδιαίτερη ιστορική, και πολιτιστική αξία. Καταστήματα εστίασης, με παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα, gourme γεύσεις, φρέσκα ψάρια και τοπικούς οίνους, προσφέρουν γαστρονομική απόλαυση.

Αν δεν έχετε επισκεφθεί έως τώρα τον τόπο του Ολύμπου ήρθε η ώρα να το κάνετε. Ο Όλυμπος και οι ομορφιές του σας περιμένουν.

 

ΟΛΥΜΠΟΣ. ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Από τα πυκνά δασώδη μονοπάτια, με τις χαράδρες, τους καταρράκτες και την καταπράσινη ομορφιά έως το αλπικό τοπίο και τις υπέροχες γυμνές κορυφές του, ο Όλυμπος, προσφέρει σε κάθε πεζοπόρο και αναρριχητή ορεινές διαδρομές απίστευτης ομορφιάς.  Η εξερεύνηση του Ολύμπου θα σας χαρίσει μοναδικές εικόνες και θα σας ταξιδέψει νοερά, στην ιστορία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

 

Το Λιτόχωρο αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στο βουνό.

Από τις θέσεις “Πριόνια” και “Γκορτσιά” ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, τον Μύτικα (2.918μ). Υπάρχουν όμως και άλλες ορεινές διαδρομές, από όλες τις πλευρές του βουνού. Τα κυριότερα μονοπάτια του Ολύμπου είναι καλοδιατηρημένα και τα περισσότερα έχουν σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες.
Περισσότερα από 1.200 άτομα την ημέρα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, περνούν από τον Όλυμπο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ).  Για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες όλων αυτών των επισκεπτών, πεζοπόρων, αναρριχητών, ορειβατών αλλά και περιπατητών, υπάρχουν στον Όλυμπο οκτώ οργανωμένα καταφύγια και άλλα έξι καταφύγια ανάγκης, στις κυριότερες διαδρομές προς την κορυφή.

Δείτε Εδώ:

ΑΚΤΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Λεπτοκαρυά, Παντελεήμονας, Πλαταμώνας, Ν. Πόροι, Σκοτίνα, Πλάκα Λιτοχώρου, Βαρικό, Γρίτσα, πανέμορφες παραλίες δίπλα στο κύμα του Θερμαϊκού, βρίσκονται σε μία απέραντη ευθεία, που κινείται παράλληλα με τη θάλασσα.

Παραθαλάσσιες περιοχές με τις καταγάλανες ακτές, αμμουδερές, βοτσαλωτές, ή ερημικές παραλίες, θα σας χαρίσουν στιγμές απόλαυσης, ηρεμίας. Θα αφήσετε τη ματιά σας να χαθεί στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, ακούγοντας τον ήχο των κυμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΕΔΩ

Πλάκα Λιτοχώρου

Λεπτοκαρυά

Παντελεήμονας

Πλαταμώνας

Παραλία Σκοτίνας

Γρίτσα

Βαρικό

Back to top button