ΜΠΛΟΓΚΣΠΙΤΙ-ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ

10 ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Αν θέλετε να έχετε όμορφα μπαλκόνια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τότε μπορείτε να φυτέψετε φυτά που αντέχουν στο κρύο! Υπάρχει μεγάλη ποικιλία φυτών που είναι ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες και στις παγωνιές του χειμώνα. Εμείς σας προτείνουμε ορισμένα, που σίγουρα θα κάνουν τις βεράντες ή τους κήπους σας πολύχρωμους και υπέροχους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Χρυσάνθεμο

Ξεκινάμε με το λουλούδι του μήνα που είναι το χρυσάνθεμο. Είναι από τα πιο ανθεκτικά και καλλωπιστικά φυτά του φθινοπώρου. Για το χειμώνα καλύτερα να βάλουμε τη γλάστρα μας σε ηλιόλουστο σημείο και προφυλαγμένο από τον αέρα. Μη το πετάξεις όταν σταματήσει να ανθίζει και ξεραθούν όλα τα λουλούδια του, αλλά κλάδεψέ το χαμηλά και αυτό θα ξαναβγάλει φύλλα και θα ξανά ανθίσει.

Κυκλάμινο

Το κυκλάμινο είναι από τα πλέον ιδιαίτερα αγριολούλουδα της Ευρώπης και της Μεσογείου. Είναι χειμερινό φυτό και δεν συμπαθεί τις υψηλές θερμοκρασίες. Τα κυκλάμινα φυτεύονται  σε ημισκιερά σημεία γιατί δεν αντέχουν τον υπερβολικό ήλιο. Χρειάζονται τακτικό πότισμα με μικρές δόσεις, αλλά και με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην βρέχονται τα φύλλα και τα λουλούδια.

Πανσές

Οι πανσέδες βρίσκονται ανάμεσα στα αγαπημένα φυτά εξωτερικού χώρου, δίνοντας χρώμα στο μπαλκόνι και τον κήπο σου όλο το χειμώνα! Η περίοδος ανθοφορίας του πανσέ ξεκινά κατά τη φθινοπωρινή περίοδο και μπορεί να γεμίζει με χρώμα τον κήπο σου μέχρι και τον Ιούνιο. Μπορείς να φυτέψεις τον πανσέ σε γλάστρες, παρτέρια ή ζαρντινιέρες και να διαλέξεις ανάμεσα σε μία τεράστια ποικιλία χρωμάτων και αποχρώσεων. Η καλλιέργεια του είναι μία πολύ απλή υπόθεση ακόμα και αν δεν έχεις ουδεμία σχέση με την κηπουρική. Το μόνο που χρειάζεται τακτικά είναι νερό, λίγο πριν στεγνώσει το χώμα.

Υάκινθος

Ο υάκινθος ή αλλιώς ζουμπούλι, είναι από τα ομορφότερα βολβώδη λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης. Το συναντάμε σε παρτέρια, σε μεγάλους κήπους, καθώς και σε γλάστρες.  Καλλιεργείται μέσω του βολβού, από τον οποίο αναπτύσσονται 4 έως 6 φύλλα που είναι μακριά, λογχοειδή με πράσινο χρώμα και το ύψος τους φτάνει τα 20 με 25 εκατοστά. Για ν’ αναπτυχθεί χρειάζεται περίπου 8 με 10 εβδομάδες, ένα μέρος που είναι σκοτεινό, η θερμοκρασία του οποίου να μην ξεπερνάει τους 12 βαθμούς Κελσίου και μέτριας σύστασης έδαφος. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες υάκινθου σε μεγάλη γκάμα χρωμάτων από ροζ, μοβ, κίτρινο, λευκό.

Λεβάντα

Η λεβάντα είναι αρκετά ανθεκτική στη ζέστη και στο κρύο. Παρόλα αυτά, δεν είναι ανθεκτική και στην πίεση του αέρα, οπότε καλό θα ήταν να την προστατέψεις από τα σημεία που χτυπάει υπερβολικά ο αέρας. Χρειάζεται χώμα με καλή αποστράγγιση, γι΄ αυτό μπορείς να βάλεις άμμο, ή χαλίκι μέσα στη γλάστρα. Επίσης, το φυτό αυτό απεχθάνεται την υπερβολική υγρασία και γι’ αυτό πρέπει στο πότισμα να μη βρέχεις τα φύλλα και τα λουλούδια του.  Άλλωστε, είναι από τα λουλούδια που αντέχουν χειμώνα καλοκαίρι. Μπορείς να αποξηράνεις τα άνθη της και να τα χρησιμοποιήσεις ως αρωματικό στις ντουλάπες σου.

Τουλίπα

Η τουλίπα είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο εντυπωσιακά βολβώδη λουλούδια που φυτεύουμε το φθινόπωρο στον κήπο. Μπορούμε βέβαια να φυτέψουμε τουλίπες και σε γλάστρα. Θέλει δροσερό ηλιόλουστο περιβάλλον για να ευδοκιμήσει, ενώ σε ξηροθερμικό περιβάλλον δεν παρουσιάζει καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Η φύτευση των βολβών της τουλίπας γίνεται την περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, για να τους δούμε να ανθίζουν στις αρχές της άνοιξης. Τοποθετούμε κάθε βολβό σε βάθος περίπου 8-10 εκατοστών, με τη μύτη του βολβού προς τα πάνω και σε αποστάσεις 10-20 εκατοστών μεταξύ τους. Για την φύτευση της τουλίπας σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε γόνιμο φυτόχωμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Νάρκισσος 

Ο νάρκισσος είναι ένα εντυπωσιακό βολβώδες λουλούδι που φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο και ανθίζει στα τέλη του χειμώνα ή μέσα στην άνοιξη. Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, ο νάρκισσος διαθέτει πλούσια ανθοφορία με όμορφα λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας, που ξεπροβάλλουν πάνω σε λεπτούς μίσχους μέσα από τα στενόμακρα φύλλα. Τον συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων από λευκό, λευκοκίτρινο, κιτρινο-πορτοκαλί, κοκκινωπό μέχρι και ροζέ. Ο νάρκισσος φυτεύεται σε βραχόκηπους, σε διαχωριστικά παρτέρια στον κήπο, ακόμα και ως φυτό εσωτερικού χώρου, ενώ αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα λουλούδια για στολισμό σε βάζο κατά την περίοδο του χειμώνα. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται για να απολαύσουμε υπέροχα λουλούδια με μεγάλη διάρκεια στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Χειμωνανθός 

Ο χειμωνανθός είναι φυλλοβόλος καλλωπιστικός θάμνος που φτάνει μέχρι και τα 3 μέτρα ύψος. Ανθίζει μέσα στο καταχείμωνο και το χιόνι, από τα τέλη του Δεκέμβρη μέχρι και τις αρχές Μαρτίου. Προτιμά γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση και προτιμάμε να τον φυτεύουμε σε ηλιόλουστες τοποθεσίες. Ιδανική εποχή φύτευσης για τον χειμωνανθό είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο. Επειδή αναπτύσσει αρκετά μεγάλο ριζικό σύστημα, δεν είναι εύκολο να τον μεγαλώσουμε σε γλάστρα και προτιμούμε τον κήπο και την αυλή, όπου φτιάχνει όμορφους φράχτες.

Παχύφυτα

Τα παχύφυτα περιλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα καλλωπιστικών φυτών για το σπίτι και το μπαλκόνι. Πρόκειται για κατεξοχήν λουλούδια εξωτερικού χώρου ανθεκτικά στο κρύο, τα οποία μπορούν άνετα να επιβιώσουν και μέσα στο σπίτι. Τα παχύφυτα αγαπούν το φως της μέρας, αλλά δεν αγαπούν την έντονη ζέστη. Συνεπώς, ίσως είναι προτιμότερο να φυτέψεις τα παχύφυτα σου το φθινόπωρο. Από άποψη συντήρησης, δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Η αιτία είναι ότι το χώμα τους διατηρεί αρκετή υγρασία για μέρες μετά το πότισμα, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται συχνό πότισμα.

Κυπαρρίσι

Το κυπαρίσσι ανήκει, επίσης, στην μεγάλη οικογένεια των κωνοφόρων. Το είδος αυτό είναι γνωστό στην Ελλάδα ως λεμονοκυπάρισσο αφού αναδύει μία πολύ ευχάριστη μυρωδιά φρέσκου λεμονιού, όταν το τρίψουμε στα χέρια μας.  Τα φύλλα του  έχουν χρυσοπράσινο χρώμα χαρίζοντας αμέσως ζωντάνια στον κήπο. Εκείνο που θα πρέπει να προσέξεις πολύ είναι η απόσταση που θα αφήσεις τόσο από τη μάντρα, όσο και ανάμεσα στα κυπαρίσσια διότι μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Για να αναπτυχθεί χρειάζεται γόνιμο χρώμα και αρκετό και συχνό πότισμα. Όσο για τη ζέστη, το καλοκαίρι δεν είναι η αγαπημένη του περίοδος μιας και είναι φυτό του βουνού, αλλά με την κατάλληλη φροντίδα θα αντέξει όλο το χρόνο!

 

Back to top button