ΑΦΙΕΡΩΜΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΣΤΕΡΗΣ ΓΚΕΚΑΣ. “Η τέχνη είναι μία δωρεά ψυχής” (ΒΙΝΤΕΟ)

Πώς να χωρέσεις σε μία στάλα οπτικού υλικού, τόσο ταλέντο και τόση ενέργεια; Πώς να αποτυπώσεις  τις αναμνήσεις και τις εικόνες μιας ζωής, που μετουσιώνονται σε έργα; Πως να  μεταφέρεις με λόγια, όλα όσα εκείνος λέει με χρώματα, εικόνες και δημιουργίες; Μα πάνω από όλα, πώς να αποκρυπτογραφήσεις την ψυχή του καλλιτέχνη, τη δυνατή του ματιά, που ατενίζει με τόση αισιοδοξία το αύριο;

Συναντήσαμε τον δημιουργό Αστέρη Γκέκα στην πιο μεστή καλλιτεχνικά στιγμή της ζωής του. Έχει δημιουργήσει περισσότερα ακόμη και από όσα είχε ονειρευτεί. Αλλά πάντα στην άκρη του ματιού του, εύκολα διακρίνει κανείς τη σπίθα του καλλιτέχνη, που δηλώνει ότι χωράνε κι άλλα τόσα κι άλλα τόσα…. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα σταματήσει. Δεν θα πάψει ποτέ να εκφράζεται μέσα από την τέχνη, γιατί όπως δηλώνει «η τέχνη είναι το αίμα που έχουμε ανάγκη και πρέπει να γίνει μετάγγιση». Με δασκάλους, τους μεγάλους χαράκτες της Ελλάδος, μεταλαμπαδεύει ο ίδιος τις γνώσεις και την τεχνική του, τόσο σε ενήλικες – λάτρεις της τέχνης όσο και σε μικρά παιδιά.

Από μικρός με τη φλέβα της δημιουργίας, της καλλιτεχνίας και της μουσικής, έμαθε να είναι δοτικός και να μοιράζεται την τέχνη του και το αστείρευτο ταλέντο του: «Όπως ο ήλιος μοιράζει τη ζέστα στις καρδιές των ανθρώπων και δίνει ευκαιρίες στους ανθρώπους να χαμογελάσουν, έτσι είναι η τέχνη», δηλώνει.

Σήμερα καταξιωμένος ζωγράφος και χαράκτης, με εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσιάζει έργα, πλούσια σε χρώμα, που διατηρούν την καθαρότητα και το φως τους. Τα ξύλα «ζωντανεύουν» με τα χρώματα που κυλούν από τα χέρια του και τη μορφή που δίνει το μυαλό του και διηγούνται ιστορίες, αναμνήσεις, εικόνες, αισθήματα και παραδόσεις, ακόμη και ποιήματα ολόκληρα. Η υπογραφή του αναγνωρισμένη διεθνώς και τα έργα του πολυβραβευμένα. Πρεσβευτής του τόπου μας, του Ολύμπου, του Λιτοχώρου και της Ελλάδας, υμνεί την ομορφιά και τα χρώματα της χώρας, με μοναδικό εργαλείο την τέχνη και την ψυχή του.

Τον συναντήσαμε στο χώρο του Αρχαίου Δίου, όπου έλαβε χώρα η δίμηνη έκθεσή του, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ Ολύμπου, με θέμα «Γενέθλια χώρα». Εικόνες και μνήμες από το γενέθλιο τόπο του, το Λιτόχωρο, τον Όλυμπο, το γαλάζιο της θάλασσας, αλλά και θέματα από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο, το λαϊκό πολιτισμό, τη θρησκεία, την παράδοση, την προσφυγιά. Η μεγάλη ανταπόκριση και προσέλευση του κοινού, έδωσε ένα ακόμη μήνα παράταση στην έκθεσή του, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κοινωνοί της τέχνης του.

Μας χάρισε μία υπέροχη συνέντευξη, όπως είναι και ο ίδιος και τον ευχαριστούμε θερμά γι΄ αυτό, αλλά κυρίως τον ευχαριστούμε για όσα πρεσβεύει. (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ)

Back to top button