ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Quo Vadis Ψυχή μου;” Ένα ταξίδι ψυχής το πρώτο βιβλίο της Doria Paszynska

Το ταξίδι στην εμβάθυνση των αισθημάτων, των σκέψεων, των πόθων, των επιθυμιών, ανεκπλήρωτων και μη, το ταξίδι της ίδιας της ψυχής, κατέθεσε η ζωγράφος – συγγραφέας Doria Paszynska – Καραϊλιά, μέσα από το πρώτο της συγγραφικό έργο, την ποιητική συλλογή «Quo Vadis Ψυχή μου;», από τις Εκδόσεις Όστρια, το οποίο παρουσίασε την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018, στο Συνεδριακό Κέντρο «Εκάβη» στην Κατερίνη. Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε παράλληλα με την έκθεση ζωγραφικής των έργων της δημιουργού, καθώς η Doria Paszynska είναι καταξιωμένη ζωγράφος, με συμμετοχή σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Η ζωγραφική είναι ποίηση που βλέπεται, αλλά η ποίηση είναι ζωγραφική που ακούγεται», δήλωνε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι και η Ντορότα Πασζύνσκα – Καραϊλιά το έκανε πράξη, μέσα από την πλούσια διττή καλλιτεχνική της φύση: τη ζωγραφική και την ποίηση. Η μεγάλη αυτή πνευματική της ανησυχία και διαμαρτυρία, αποκαλύπτει τα πλούσια αισθήματά της για τον έρωτα, το πάθος, την ευτυχία, τη δυστυχία, την ελπίδα, την αγάπη, την πίστη, για την ίδια τη ζωή.

Η ιστορική φράση Quo Vadis?” μετουσιώνεται μέσα από το έργο της Ντορότας, σε αναζήτηση της απάντησης στο ερώτημα: «Που πηγαίνεις ψυχή μου;». Ένα ερώτημα, το οποίο μέσα από αυτή τη συλλογή των ποιημάτων, καλούμαστε να απευθύνουμε καθημερινά στον εαυτό μας, ελπίζοντας στην γαλήνη και την ελπίδα που δίνει η προσωπική απάντηση του καθενός.

«Quo Vadis χαμένη ψυχή; Καταδικασμένη σε επαφή με τον εαυτό σου να αγγίζεις τις ουλές άγραφων ποιημάτων……

Θα είσαι σε θέση να πετάξεις προς τον ήλιο, με την παρηγοριά και την ελπίδα, που δίνει νόημα στην ύπαρξη;

Ή θα καείς σαν τον Ίκαρο;……Quo Vadis ταλαιπωρημένη μου ψυχή;»

Στίχους που όλοι κουβαλάμε μέσα μας, ως αισθήματα και ανάσες ζωής, αναπνέουν μέσα από το βιβλίο της  Doria Paszynska – Καραϊλιά, και δίνουν για άλλη μία φορά νόημα, στη φράση του Χιλιανού Συγγαφέα Πάμπλο Νερούντα, «Η ποίηση δεν ανήκει σ’ αυτούς που τη γράφουν, αλλά σε εκείνους που την έχουν ανάγκη.» Και στη σημερινή εποχή την έχουμε τόσο ανάγκη όλοι μας. Να ταξιδέψουμε στους στίχους των ποιητών και ο καθένας μας να βρει το δικό του προορισμό και τη δική του «Ιθάκη».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Θεοχάρης Μπικηρόπουλος (Συγγραφέας – Ποιητής), η Χρύσα Λουλοπούλου (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας), η Χαρούλα Μακρή (Εκπαιδευτικός – Εικαστικός), ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γεωργία Πιπινά (Εκπαιδευτικός – Δημοσιογράφος). Η Εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, των οποίων η Doria Paszynska είναι μέλος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Συγγραφέας – Δημοσιογράφος και Πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας Ευγένιος Παπαδόπουλος,  η Πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας Λίνα Γιαμουζή, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου Γραμματή Βουλγαροπούλου καθώς και πολλοί ακόμη συνάδελφοι καλλιτέχνες και φίλοι της δημιουργού.

Το βιβλίο «Quo Vadis Ψυχή μου;» από τις Εκδόσεις Όστρια, διατίθεται κατόπιν παραγγελίας σε όλα τα Βιβλιοπωλεία της χώρας. (Κεντρική διάθεση «Εκδόσεις Όστρια», Χέυδεν 3, Αθήνα (http://ostriaeditions.com/)

Η έκθεση ζωγραφικής είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ καθημερινά έως τις 22 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο “Εκάβη” στην Κατερίνη.

 

Ποια είναι η Doria Paszynska – Καραϊλιά

Γεννήθηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας και ζει μόνιμα στην Ελλάδα, στο Λιτόχωρο.

Από τα παιδικά της χρόνια αγάπησε τη ζωγραφική και την ποίηση και μέχρι σήμερα εκφράζεται μέσα από εκεί.

Συμμετείχε σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής σε διάφορες χώρες. Κάποια από τα έργα της έγιναν εξώφυλλα βιβλίων.

Είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας και της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Επικοινωνία: https://www.facebook.com/dorota.karailia

E-mail: dorothypaszynska@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  

  

  

About the author

Relative Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.