ΤΟΠΙΚΑ NEA

OLYMPUS MARATHON. Η αθλητική λάμψη του Ολύμπου

Αθλητές από όλον τον κόσμο θα καταφθάσουν τις επόμενες ημέρες στο Λιτόχωρο, για να λάβουν μέρος στο μεγάλο αθλητικό γεγονός του Ολύμπου, τον 15ο Olympus Marathon, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιουνίου 2018. Έλληνες και ξένοι, ερασιτέχνες δρομείς αλλά και μεγάλα ονόματα του ορεινού τρεξίματος, θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν από κοντά τη μοναδική φυσική ομορφιά του μυθικού βουνού, την απίστευτη ενέργειά του και ταυτόχρονα να “συναντηθούν” με την ιστορία του.

Η διαδρομή του Olympus Marathon, ακολουθεί την ιερή πορεία της αρχαιότητας, τότε που οι προσκυνητές της πόλης του Δίου ανηφόριζαν κάθε καλοκαίρι στις κορυφές του Ολύμπου για να τιμήσουν τον υπέρτατο θεό τους, τον Δία. Ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στα 3 μόλις μέτρα υψόμετρο, φθάνει στα 2780 μέτρα περνώντας από το “θρόνο του Δία” και ολοκληρώνεται στην πόλη του Λιτοχώρου.

Στα μονοπάτια του Olympus Marathon – ο οποίος διοργανώνεται για 15η χρονιά – έχουν τρέξει στο παρελθόν, μερικά από τα κορυφαία ονόματα της διεθνούς σκηνής του ορειβατικού τρεξίματος, πολλά από τα οποία συμμετέχουν και φέτος, προσδίδοντας στον αγώνα διεθνές χαρακτήρα. (ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ) 

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διεθνή του ακτινοβολία, είναι η συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ορεινού Τρεξίματος, καθώς από πέρυσι συμπεριλήφθηκε στη λίστα της πιο σημαντικής κατηγορίας της σειράς Skyrunning World Series της Sky Classic, ανταποκρινόμενος επάξια στις απαιτήσεις των μεγαλύτερων και δημοφιλέστερων αγώνων του κόσμου.  

Ο Olympus Marathon είναι ένα τριήμερο αθλητικό γεγονός με παράλληλους αγώνες, δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Παράλληλοι αγώνες με τον Olympus Marathon (44km) είναι οι Olympus Ultra (66Km) , Olympus Vertical(4,25km) , Melindra Trail (5km) και στην Κόψη των Αετών (14km).

Οι νέοι αγώνες Olympus Ultra και Olympus Vertical ήρθαν για να συμπληρώσουν τον  Olympus Marathon και να δημιουργήσουν μια αγωνιστική τριπλέτα όμοια με μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού. Εκτός από τον Olympus Marathon που συμμετέχει στο παγκόσμιο καλεντάρι του Skyrunner, το ίδιο επετεύχθη και για τον αγώνα Olympus Vertical, ο οποίος από την πρώτη κιόλας χρονιά ανήκει στην οικογένεια του παγκοσμίου circuit των vertical.

Οι διαδρομές των αγώνων αυτών τελούν υπό τις προϋποθέσεις της διεθνούς ομοσπονδίας Skyrunner και είναι εγκεκριμένες από αυτήν.

Παράλληλα πραγματοποιούνται και οι παιδικοί αγώνες Olympus Mini, Olympus Kids και Olympus Junior,  καθώς και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις , με εναρκτήρια την εκδήλωση για τον Χρήστο Κάκκαλο,  την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, στο Θεατράκι του Πάρκου Λιτοχώρου. 

 

 

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ OLYMPUS MARATHON

Οι αθλητές ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στα 3 μόλις μέτρα υψόμετρο και φτάνουν ως τα 2780 μέτρα, περνώντας μπροστά από τον «Θρόνο του Δία», μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού αφού διασχίσουν 21 χιλιόμετρα μέσα σε εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς μονοπάτια του Ολύμπου.

Η ανάβαση, σχεδόν αδιάλειπτη και κοπιαστική από την εκκίνηση του αγώνα μέχρι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, καλύπτει σε 21 χιλιόμετρα πάνω από 2900 μέτρα ανάβασης. Ο αγώνας, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 44 χιλιόμετρα, ολοκληρώνεται στην πόλη του Λιτοχώρου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Η διαδρομή του αγώνα διασχίζει όλη την ανατολική πλευρά του βουνού και η θέα που έχουν οι αθλητές καθώς αγωνίζονται κόβει την ανάσα, στα ψηλότερα σημεία της.

Ο Olympus Marathon διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μαραθώνιος Ολύμπου», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το Δήμο Δίο – Ολύμπου. Μεγάλη είναι η προσφορά των χορηγών της διοργάνωσης, ακόμη μεγαλύτερη είναι όμως και η ανιδιοτελής προσφορά των εθελοντικών ομάδων και μεμονωμένων εθελοντών, που όλα τα χρόνια υποστηρίζουν και εξελίσσουν τους τομείς της δράσης τους, με βασικό σκοπό την ασφάλεια και προστασία του αθλητή και σεβόμενοι το ευαίσθητο οικοσύστημα του Ολύμπου.

About the author

Relative Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.