ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

GALLARIA. Ξαναγράφει ιστορία.

«Δεν είναι απλά ένας τόπος όπου πηγαίνεις, αλλά απ’ όπου επιστρέφεις».

Η Γαλαρία της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής του Πλαταμώνα, η οποία εδώ και χρόνια είχε βυθιστεί στη λήθη και την εγκατάλειψη, παραδομένη στην πυκνή βλάστηση και τη σκουριά της θάλασσας, ξαναγεννήθηκε μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, ως νέος πρωτοποριακός πολυχώρος “GALLARIA”.

 

Σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, κάτω ακριβώς από το Κάστρο του Πλαταμώνα, η παλιά γαλαρία του τρένου, που χάριζε στο παρελθόν στους ταξιδιώτες μοναδική θέα στη θάλασσα, μετατράπηκε σε ένα υπέροχο café και πολιτισμικό χώρο ταυτόχρονα, ο οποίος σέβεται και αφηγείται την ιστορία της, με φωτεινά γράμματα.

Αυτός ήταν εξάλλου και ο στόχος του ντόπιου επιχειρηματία Γιώργου Τζόβα, ο οποίος μίσθωσε από τη ΓΑΙΑΟΣΕ την περιοχή, θέλοντας να δημιουργήσει έναν πόλο ανάπτυξης. Με σεβασμό στην κληρονομιά του χώρου- έχει πλέον χαρακτηριστεί μνημείο Βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα – ανακατασκεύασε τη γαλαρία με σύγχρονους όρους, διατηρώντας όμως στο έπακρο την αρχική της εικόνα. Η νέα “GALLARIA” ξεκίνησε το ταξίδι της στο χρόνο, μόλις τον περασμένο Ιούνιο, έχοντας στο τιμόνι, τους δύο γιους του επιχειρηματία, Αποστόλη και Μάνο Τζόβα.

       

Η “GALLARIA” ξαναγεννιέται.

Τo ανοιχτό με αψίδες, βόρειο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής, μέχρι το σημείο που αρχίζει το τούνελ, o Πύργος-Πυροβολείο, καθώς και ο περιβάλλων χώρος, μετατράπηκαν, με τη νέα αρχιτεκτονική παρέμβαση, σε κάτι παραπάνω από ένα απλό καφέ και έναν τουριστικό προορισμό.
Η “GALLARIA” ξαναφωτίστηκε σαν κινηματογραφικό, σχεδόν, σκηνικό. Πάνω στις πραγματικές ράγες της σιδηροδρομικής γραμμής και του κύματος της θάλασσας που σκάει δίπλα της, οι ήχοι των τρένων και η μυρωδιά του καπνού «αναδύονται» μέσα από τη μόνιμη φωτογραφική έκθεση, για την ιστορία της γαλαρίας, που περίτεχνα φιλοξενείται κατά μήκος του πέτρινου τοίχου.

 

Στο εσωτερικό της, η αρχιτεκτονική παρέμβαση, που σεβάστηκε απόλυτα το χώρο, δημιούργησε τέσσερεις κατασκευές που θυμίζουν εμπορικά βαγόνια τρένου του περασμένου αιώνα, εδραιωμένα στις υπάρχουσες σιδερένιες ράγες, τα οποία φιλοξενούν τα δύο BAR και τους υπόλοιπους βοηθητικούς χώρους. Για την προστασία των σιδερένιων γραμμών, δημιουργήθηκε ένα υπερυψωμένο δάπεδο, στηριζόμενο σε μεταλλικό σκελετό ,το οποίο σημειακά γίνεται γυάλινο για τη θέαση τους, με διακριτικό φωτισμό. Μπορείς να απολαύσεις τον καφέ, ή το ποτό σου με τους ήχους, υπέροχης rock και jazz μουσικής, που σε συνδυασμό με το εκθαμβωτικό περιβάλλον, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

  

Δόθηκε έμφαση στο βιομηχανικό χαρακτήρα του μνημείου, με την πέτρα, το ξύλο και το μέταλλο να κυριαρχούν. Η επιλογή σιδερένιων κουφωμάτων, στο χρώμα του γραφίτη, σε όλα τα αψιδωτά ανοίγματα, που ανοίγουν με κατασκευές υαλοκουρτινών, άφησαν το μνημείο ανοιχτό στο μεγαλύτερο κομμάτι του. Το τέλος της γαλαρίας, οδηγεί στην αρχή του σκοτεινού τμήματος του τούνελ, όπου και αφήνεται είσοδος για ελεύθερη πρόσβαση περιπατητών, μέχρι και τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Πλαταμώνα, μία διαδρομή που για χρόνια μαγεύει τους επισκέπτες.

                                          

Έξω από τη γαλαρία, ο εγκαταλελειμμένος και «ταλαιπωρημένος» από το χρόνο Πύργος, συντηρήθηκε και αναδείχθηκε το ανάγλυφο της πέτρας του, μέσω νυχτερινού φωτισμού, ενώ εσωτερικά δημιουργήθηκαν δύο εκθεσιακοί χώροι. Φτάνοντας στην κορυφή του, το γαλάζιο της θέας του Θερμαϊκού και το καταπράσινο του Ολύμπου, δεν αφήνουν ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ήδη στον χώρο προετοιμάζεται η πρώτη φωτογραφική έκθεση, ενώ θα ακολουθήσει πληθώρα εκδηλώσεων.
Σήμερα, περισσότερα από 100 χρόνια μετά την κατασκευή της και πάνω από μία δεκαετία από την εγκατάλειψή της, η νέα “GALLARIA”, έχει μετατραπεί στον πιο εντυπωσιακό και πρωτότυπο χώρο της Μακεδονίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Το πρώτο καλοκαίρι της λειτουργίας συγκέντρωσε πλήθος κόσμου και είναι βέβαιο ότι ξαναγεννήθηκε για να γράψει νέα ιστορία.

                                 

Αφήγηση μιας Γαλαρίας 100 + ετών

Η Γαλαρία κατασκευάστηκε το 1916 αμέσως μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας και ουσιαστικά αποτελεί το ανοιχτό βόρειο τμήμα της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής και τη συνέχεια της σήραγγας του Πλαταμώνα.
Το 1940 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί κατασκεύασαν πυροβολείο-πύργο μπροστά από τη γαλαρία, για να ελέγχουν το εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας πέρασμα.
Το 2004 η παλιά γραμμή εγκαταλείπεται, λόγω της Νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής και του τούνελ του Πλαταμώνα που κατασκευάζονται. Χαρακτηρίζεται ιστορικός τόπος, ως δείγμα Νεότερης Αρχιτεκτονικής Βιομηχανικής των αρχών του 20ου αιώνα και η διέλευσή της γίνεται πια με τα πόδια.

Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες του πολυχώρου “GALLARIA” δείτε εδώ.
Η μελέτη του χώρου πραγματοποιήθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο online design architecture & lighting.

About the author

Relative Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.