ΣΥΝΤΑΓΕΣ

CHEESECAKE New York (Basque style)

Το αμερικάνικο NY cheesecake, είναι το γλυκό “σφραγίδα” της Ν. Υόρκης. Το αγαπημένο γλύκισμα όσων λατρεύουν το τυρί κρέμα. Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παραλλαγών. Σ΄ αυτή τη συνταγή δοκιμάσαμε την εκτέλεση όπου το γλυκό είναι ψημένο και όχι ψυγείου. Είναι πανεύκολο στην εκτέλεση, απλώς χρειάζεται αρκετή ώρα ψήσιμο. 

Η ιστορία του ξεκινά το 1872 , όταν ο Ουίλιαμ Λώρενς στη Νέα Υόρκη, προσπάθησε να παράγει ένα γαλλικό τυρί. Η προσπάθειά τους όμως δεν στέφθηκε από επιτυχία και έτσι αντί να δημιουργήσει ένα γαλλικό τυρί, δημιούργησε το συγκεκριμένο τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ και αποτελεί το κύριο συστατικό του cheesecake ανά την υφήλιο.

Μπορεί να θεωρείται αμερικάνικο γλυκό, ωστόσο η ιδέα  ενός γλυκού, με βασικό συστατικό το τυρί, έχει ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Η πρώτη άτυπη συνταγή του, καταγράφεται από τον Αθηναίο το 230 π.Χ. ως ένας χυλός από λιωμένο τυρί, μέλι και αλεύρι σίτου, ο οποίος αφού ψηνόταν σερβιριζόταν είτε ως γλυκό γάμου, είτε στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων για ενέργεια. Ήταν μάλιστα γνωστό ως “Πλακούντας”. Από την Αρχαία Ελλάδα, η συνταγή – εμπλουτισμένη με αυγά, ζάχαρη και βούτυρο-  έφτασε στη Ρώμη ενώ το 1545 κυκλοφορεί σε ένα από τα πρώτα βιβλία μαγειρικής.

ΔΕΙΤΕ στο VIDEO πως μπορείτε να φτιάξετε το αμερικάνικο cheesecake.

ΥΛΙΚΑ:

Για τη βάση:

250 gr μπισκότα τύπου digestive

120gr λιωμένο βούτυρο

Για την κρέμα:

800gr τυρί κρέμα

240gr ζάχαρη

400gr sour cream (ή 200gr κρέμα γάλακτος +200 gr γιαούρτι)

300ml κρέμα γάλακτος (πλήρη λιπαρά)

4 αβγά

4 κ.σ. corn flour

3 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Χυμό ½ λεμονιού

Για το σερβίρισμα:

Γλυκό κουταλιού αγριοβύσσινο (ή σάλτσα φρούτων)

Φύλλα δυόσμου

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃ .

Σε ένα μπολ, σπάμε με τα χέρια τα μπισκότα και έπειτα τα πιέζουμε με ένα ποτηράκι για να θρυμματιστούν πολύ καλά. Ρίχνουμε μέσα στα μπισκότα το λιωμένο βούτυρο (όχι καυτό) και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, για να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Απλώνουμε το μείγμα με τα μπισκότα σε μία φόρμα 26εκ με αποσπώμενη βάση. Πιέζουμε με ένα κουτάλι (ή με τον πάτο ενός ποτηριού) για να καλυφθεί ομοιόμορφα όλη η φόρμα. Βουτυρώνουμε το εσωτερικό τοίχωμα της φόρμας και κολλάμε περιμετρικά μία λωρίδα λαδόκολλα. Τυλίγουμε εξωτερικά τον πάτο της φόρμας με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να μην διαπεράσει τη φόρμα, το νερό που θα προσθέσουμε σε ένα άλλο ταψί, πάνω στο οποίο θα τη βάλουμε, για να ψηθεί με τη μορφή “μπεν μαρί”.

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το τυρί κρέμα και την κρυσταλλική  ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα, έως ότου διαλυθεί η ζάχαρη και αφρατέψει η κρέμα. Προσθέτουμε την sour cream (ή αν δεν βρούμε sour cream τότε κάνουμε μείγμα κρέμα γάλακτος και γιαουρτιού, στις αναλογίες που βλέπετε στα υλικά) και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να την απορροφήσει το μείγμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και πάλι ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Ρίχνουμε τα αβγά ένα – ένα και ανακατεύουμε πάλι με το σύρμα. Προσθέτουμε το corn flour και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε, ενώ τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε για λίγο.

Ρίχνουμε σιγά – σιγά το μείγμα μας στη φόρμα πάνω από τα μπισκότα. Βάζουμε τη φόρμα πάνω σε ένα άλλο ταψί και ρίχνουμε στο ταψί περίπου 2 δάχτυλα ζεστό νερό. Αυτό το κάνουμε για να έχει υγρασία ο φούρνος και να μην ανοίξει – “σκάσει” – το cheesecake μας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε άλλα 50΄, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου τον φούρνο.  Τέλος σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό μας μέσα για άλλα 60΄.

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά  και στη συνέχεια το βάζουμε στο ψυγείο. Σερβίρουμε το cheesecake μας, πάντα σε θερμοκρασία δωματίου, με γλυκό βύσσινο (ή όποιο άλλο γλυκό κουταλιού μας αρέσει) και διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου. 

TIPS:

  • Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο
  • Δεν χτυπάμε για πολλή ώρα το μείγμα της κρέμας, γιατί τότε το cheesecake θα φουσκώσει πάρα πολύ στο ψήσιμο

About the author

Relative Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.