ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Ένα ματωμένο Σούπερ Μπλε φεγγάρι μετά από 152 χρόνια.

Τη μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνο που έχουμε δει ποτέ στη ζωή μας, θα έχουμε στις 31 Ιανουαρίου 2018. Τρία διαφορετικά σεληνιακά φαινόμενα θα συνδυαστούν για να μας χαρίσουν ένα «super blue blood moon». Η τελευταία φορά που καταγράφηκε το ίδιο φαινόμενο, ήταν στις 31 Μαρτίου 1866! Λέτε να φταίνε τα φεγγάρια για όσα διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια στον ταλαίπωρο πλανήτη Γη (οικονομική, πολιτική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών, ανεργία, ανασφάλεια, τρομοκρατία, μεταναστευτικό και τόσα άλλα), ή μήπως φταίμε εμείς;

Πάντως το μοναδικό αυτό γεγονός είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού τριών φαινομένων:

  • Θα έχουμε 2η πανσέληνο μέσα στον ίδιο μήνα, φαινόμενο που ονομάζεται «μπλε φεγγάρι» (Blue moon).
  • Θα πραγματοποιηθεί μία ολική έκλειψη Σελήνης, κατά την οποία όταν το φεγγάρι πλησιάσει τη σκιά της Γης θα αποκτήσει ένα κόκκινο χρώμα(Blood moon) και
  • Το φεγγάρι θα πλησιάσει τη Γη στο κοντινότερο σημείο των τελευταίων 150 ετών, με αποτέλεσμα να φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο (Super moon).

 

 

Το άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο θα γίνει ορατό στην Ανατολική Ασία, σε περιοχές του Ατλαντικού, στις δυτικές ακτές της Βορείου Αμερικής. Στις ανατολικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στην Ευρώπη, θα είναι μεν ορατό, αλλά όχι τόσο έντονα όσο στις προηγούμενες.

Όσο αφορά την Ελλάδα, η ανατολή της Σελήνης εκείνη τη μέρα θα γίνει στις 5.50 τα ξημερώματα αλλά η έκλειψη δεν θα είναι πλήρως ορατή, καθώς θα αρχίσει στις 13.00 και θα ολοκληρωθεί στις 18.00 το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος του φαινομένου ίσως είναι ορατό μεταξύ 17.00 και 17.30.

Η NASA θα μεταδώσει το φαινόμενο σε live streaming (στο nasa.gov/nasalive) για όσους δεν μπορέσουν να την παρακολουθήσουν από κοντά, καθώς, όπως δήλωσε ένας επιστήμονας: «Όσοι δεν θα είναι σε θέση να το δουν, δεν μπορούν να περιμένουν άλλα 150 χρόνια για να έχουν μία δεύτερη ευκαιρία».

About the author

Relative Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.