ΑΦΙΕΡΩΜΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΛΟΥΚΙΑ ΒΑΛΑΣΗ. ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Με τις μελωδίες παραδοσιακών οργάνων πλημμύρισε τον  Όλυμπο,  η ερμηνεύτρια και δεξιοτέχνης του σαντουριού Λουκία Βαλάση, βιντεοσκοπώντας στις βουνοκορφές του, το videoclip της διασκευής του αριστουργηματικού τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη “Νύχτα μαγικιά (Ποτέ, ποτέ μαζί)”. Η ταλαντούχα καλλιτέχνης συνέδεσε με την υπέροχη φωνή της και τις μελωδίες του σαντουριού και της αρχαίας λύρας, δύο μύθους: τον Όλυμπο και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Αυτός εξάλλου ήταν και ο στόχος της. Να τιμήσει τον θρυλικό μουσικοσυνθέτη – τον οποίο είχε την τύχη να γνωρίσει προσωπικά και την μεγάλη ευτυχία να ακούσει από τον ίδιο κολακευτικά σχόλια για το έργο της – επιλέγοντας όπως δήλωσε στο “dionolymposguide.gr” ένα τοπίο αντίστοιχης επιβλητικότητας με τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη. Παίζοντας σαντούρι, αρχαία λύρα και έχοντας δίπλα της τον Αρμένιο μουσικό Αρσέν Πετροσιάν, με το παραδοσιακό όργανο duduk, γύρισαν το videoclip στο βουνό των θεών – το πρώτο που πραγματοποιείται στον Όλυμπο-  σε μία απόλυτη ταύτιση μαγικής τοποθεσίας και μαγευτικής μελωδίας.

 

Η συνέντευξη με τη Λουκία Βαλάση, με αφορμή το videoclip και την αγάπη της για τον Όλυμπο, μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε μία ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, γεμάτη στόχους και όνειρα, αλλά πάνω από όλα μία σεμνή, προσγειωμένη και ευγενική προσωπικότητα. Η Λουκία Βαλάση κάνει ουσιαστικά πράξη τη χιλιοειπωμένη αλλά ελάχιστα εφαρμόσιμη ρήση, «δούλεψε σκληρά στη σιωπή και άσε την επιτυχία σου να κάνει θόρυβο». Γνωρίζει πολύ καλά ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από σκληρή δουλειά, αλλά πάντα με σεβασμό απέναντι στην ίδια τη μουσική και τους συναδέλφους της.

Διαθέτει τεράστια εφόδια στη φαρέτρα της, καθώς είναι Πτυχιούχος ανώτερων θεωρητικών αλλά και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, με ειδίκευση στο σαντούρι, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ έχει ήδη συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πραγματοποίησε συναυλίες στην Αμερική, Καναδά και Ελβετία δίπλα στον Γιώργο Νταλάρα, ενώ συνεργάστηκε με πολλούς ακόμη καλλιτέχνες όπως Γλυκερία, Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Γιώτα Νέγκα, Θάνο Μικρούτσικο, Χρήστο Νικολόπουλο, Χρήστο Παπαδόπουλο (από τα «Παιδιά από την Πάτρα»), Γιώργο Σαρρή (από τους «ΖΙΓΚ ΖΑΓΚ») κ.ά.

Ως συνθέτρια έγραψε μουσική για την κινηματογραφική ταινία αγγλοελληνικής παραγωγής «The winter», καθώς και μουσική για την γνωστή τραγουδίστρια της Τουρκίας Şevval Sam. Επίσης έχει τιμηθεί  από την Ομοσπονδία Θεσσαλών Ευρώπης στην Γερμανία,  όπου ερμήνευσε ένα τραγούδι, σε μουσική και στίχους της ίδιας, αφιερωμένο στον απόδημο ελληνισμό με τίτλο “Να ‘μουν πουλί της ξενιτιάς’’.

Ερμηνεύεις υπέροχα και μάλιστα παίζοντας σαντούρι και αρχαία λύρα, το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Νύχτα μαγικιά». Γιατί επέλεξες τον Όλυμπο για το videoclip;

«Αφορμή στάθηκε η συνάντηση που είχα με τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν μεγάλη μου τιμή που τον γνώρισα από κοντά και συνομίλησα μαζί του. Πέρα όμως από τη γνωριμία αυτή καθεαυτή, ήταν σπουδαία τιμή για μένα τα επαινετικά λόγια που εξέφρασε για τη δουλειά μου. Θέλησα, λοιπόν, ως ελάχιστο φόρο τιμής να γυρίσω το videoclip σε ένα τοπίο αντίστοιχης επιβλητικότητας με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη. Επειδή κατάγομαι από τη Λάρισα επέλεξα τον Όλυμπο, συνδέοντας ουσιαστικά, τον θρύλο της μουσικής με το μυθικό βουνό της αρχαιότητας, που πραγματικά εκπέμπει αυτή την επιβλητικότητα, ενώ το θέαμά του σου προκαλεί δέος και συγκίνηση. Τα γυρίσματα του video clip έγιναν με τη βοήθεια του ΚΕΟΑΧ και του ΓΕΣ,  σε υψόμετρο 2.400 κάτω από αντίξοες συνθήκες, με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρόλα αυτά όταν κάνεις κάτι με αγάπη, ξεπερνάς κάθε δυσκολία και νομίζω ότι μετά από δύο μέρες γυρισμάτων στον Όλυμπο και τον αέρα που εισέπνευσα εκεί, γύρισα πιο δυνατή και πιο δημιουργική. Να πω ότι είναι το πρώτο videoclip που γυρίστηκε στον Όλυμπο και νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενη που η αφετηρία αυτή έγινε από τη δική μου ιδέα.»

Ποια ήταν η αντίδραση του Μίκη Θεοδωράκη;

«Αρχικά άκουσε τη διασκευή του κομματιού “Νύχτα μαγικιά” που έκανα με τα παραδοσιακά όργανα, τα οποία ήταν το σαντούρι, η αρχαία λύρα και το παραδοσιακό όργανο της Αρμενίας το duduk.  Ήταν πάρα πολύ θετικά τα σχόλιά του, καθώς του άρεσε πολύ αυτός ο συνδυασμός των παραδοσιακών οργάνων, στο συγκεκριμένο δημιούργημά του και αυτό με κάνει ιδιαιτέρως χαρούμενη.  Όταν σκέφτηκα να τιμήσω τον συγκεκριμένο συνθέτη, προσπάθησα να το κάνω με μεγάλη προσοχή. Διότι όταν αποφασίζεις να διασκευάσεις οποιοδήποτε δημιούργημα του Μίκη Θεοδωράκη, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στην προσέγγιση που θα επιλέξεις. Ο συγκεκριμένος συνθέτης δεν επιλέχθηκε τυχαία. Αγαπάει πάρα πολύ το σαντούρι, έχει χρησιμοποιήσει το σαντούρι σε πολύ μεγάλα του έργα, όπως στο «Άξιον Εστί» και στον «Ζορμπά» και βεβαίως όπως προείπα αποτελεί για μένα πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, αλλά σαφέστατα γιατί μετά τη συνάντησή μας, ήθελα με κάποιον τρόπο να τον τιμήσω».

Ο καθένας μας βλέπει τον Όλυμπο μέσα από τη δική του ψυχή. Τι πρεσβεύει για σένα ο Όλυμπος;

«Ο Όλυμπος για μένα είναι μια εμπειρία ζωής. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία  λόγω του βιντεοκλίπ και των γυρισμάτων του ντοκιμαντέρ “My Olympus” της Αθηνάς Κρικέλη να τον περπατήσω, να αφουγκραστώ την αύρα και το μεγαλείο που αισθάνεσαι σε κάθε σου βήμα για να μπορέσεις να φτάσεις μέχρι την κορυφή του, αισθάνθηκα τόσο τυχερή και συγκινημένη. Αντιλήφθηκα το μεγαλείο του και την αίσθηση του υπέρτατου της φύσης και προτρέπω τον καθένα από εσάς να ζήσει αυτή την εμπειρία. Προσπαθώ να τιμώ τα μέρη μου. Θεωρώ πολύ σημαντικό να δείχνεις και να τιμάς τα μέρη σου και να δείχνεις τις ομορφιές του τόπου σου, σε όλον τον κόσμο. Και ειδικά όταν μιλάμε για τον  Όλυμπο, ο οποίος μόνο στη θέασή του και στην αναφορά του, όταν δηλώνεις ότι “το videoclip γυρίστηκε στον Όλυμπο” αποκτά μία ιδιαίτερη αξία .»

Ανέφερες τη συνεργασία σου με την αμερικανική εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ της δημοσιογράφου Αθηνάς Κρικέλη, πάλι με θέμα τον Όλυμπο. Τι ακριβώς αφορούσε η συνεργασία αυτή; 

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη και τυχερή που γνώρισα την Αθηνά Κρικέλη, αυτή την  αξιόλογη δημοσιογράφο, η οποία μέσα από τις πολυβραβευμένες αμερικανικές σειρές – ντοκιμαντέρ που δημιουργεί, μου έδωσε την ευκαιρία, να γράψω μέρος της μουσικής επένδυσης σε 2 ντοκιμαντέρ της. Στο ένα με τίτλο “My Olympus” και στο πέμπτο της σειράς  με τίτλο “Macedonia. Τhe shining gate to mt Olympus”, στο οποίο συνεργάστηκα με τον αξιόλογο συνθέτη  Αλέξανδρο Χάχαλη. Νομίζω ότι η γνωριμία μας ήταν κομβική. Μας ένωσε το ίδιο μέρος, ο Όλυμπος. Είδε το videoclip, της άρεσε πολύ και ξεκίνησε μία από κοινού συνεργασία για να τιμήσουμε το βουνό της αρχαιότητας. Η Αθηνά θεωρώ ότι επιτελεί ένα πολύ σπουδαίο έργο, προβάλλοντας τον Όλυμπο σε όλο το μεγαλείο του και μάλιστα πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας. Με την ευκαιρία του ντοκιμαντέρ μου δόθηκε η ευκαιρία να τον περπατήσω και σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Πραγματικά όταν περπατάς σ΄ αυτό το βουνό και νιώθεις την αύρα του, είναι κάτι το απερίγραπτο. Αισθάνεσαι τόσο μικρός, μπροστά σ΄ αυτό το τοπίο.”

Γιατί επέλεξες το σαντούρι και τους παραδοσιακούς ήχους;

Είναι οικογενειακή παράδοση, γιατί γνωρίζουμε ότι και η αδερφή σου Στέλλα, είναι δεξιοτέχνης σαντουριού.
«Αυτό το ταξίδι με τη μουσική ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, δεχόμενη ερεθίσματα παραδοσιακά από το οικογενειακό περιβάλλον. Οι παππούδες μας ήταν γνωστοί οργανοπαίχτες παραδοσιακής μουσικής. Αφετηρία όμως και για τις δυο μας στάθηκε μία συναυλία του αείμνηστου Αριστείδη Μόσχου στη Λάρισα, όπου πήγαμε μικρές με τους γονείς μας. Όταν ακούσαμε το σαντούρι, με αυτό το μαγευτικό άκουσμα που σου δίνει τόσες πολλές εικόνες, επιλέξαμε να είναι το όργανο με το οποίο θα ασχοληθούμε. Η αδερφή μου Στέλλα ξεκίνησε πολύ νωρίτερα την εκμάθηση και επειδή την  άκουγα συνεχώς στο σπίτι, ήταν ένα ισχυρό ερέθισμα να ακολουθήσω κι εγώ.  Είχαμε βεβαίως ένα σπουδαίο δάσκαλο, τον Ανδρέα Κατσιγιάννη.»

Πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ρίζες μας; Τόσο στη μουσική παράδοση όσο και στη μυθολογία και την ιστορία;

«Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά για τους νέους να γνωρίζουμε τις ρίζες μας, την ιστορία μας, την ελληνική μας ταυτότητα. Εγώ νιώθω πολύ τυχερή που ξεκίνησα από τις ρίζες, από την παραδοσιακή και την βυζαντινή μουσική. Θεωρώ ότι ξεκινώντας από τις ρίζες σου, έχεις ένα πολύ γερό εφόδιο στο να εξελιχθείς ως άνθρωπος, αλλά ταυτόχρονα να εξελίξεις και το έργο σου. Εγώ έχοντας αυτά τα ακούσματα, τα προσαρμόζω σε οτιδήποτε κάνω στη μουσική και προσπαθώ να τα έχω πάντα σε πρώτο πλάνο. Γι΄ αυτό το λόγο χρησιμοποίησα την αρχαία λύρα στο video clip. Γιατί εκείνο το χρονικό διάστημα μελετούσα την εξέλιξη της μουσικής και των οργάνων από την αρχαιότητα έως σήμερα και ασχολήθηκα με την αρχαία λύρα.»

Oι συντελεστές του βιντεοκλίπ:
Eπιμέλεια Παραγωγής: Apollon productions http://apollonproductions.gr
Μουσική: Mίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης
Ενορχήστρωση: Λουκία Βαλάση
Τραγούδι-σαντούρι-αρχαία λύρα: Λουκία Βαλάση
Διευθυντής Φωτογραφίας: Νίκος Μαυρόπουλος
Βοηθός οπερατέρ: Γιάννης Πολυμερόπουλος
Συμμετέχουν:
Special Thanks: Arsen Petrosyan- soloist of duduk
Δρόσος Σκυλλάς: κρουστά
Μάριος Γληγόρης: strings arrangement
Λουκία, Βαλάση, videoclip Όλυμπος, σαντούρι, αρχαία λύρα, Θεοδωράκης, Νύχτα μαγικιά, duduk

Back to top button