ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣΜΟΥΣΕΙΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου βρίσκεται στο Λιτόχωρο και αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Είναι αφιερωμένο στον φυσικό πλούτο και στην πολύπλευρη μοναδικότητα του Ολύμπου, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε μία “εικονική ανάβαση” από τους πρόποδες του βουνού, ως τις ψηλότερες κορυφές του, σε επτά θεματικές ενότητες.

1.Γεωλογική ιστορία 

H πρώτη, εισαγωγική ενότητα περιγράφει τη γεωλογική ιστορία του Ολύμπου και αναδεικνύει την πολυδιάστατη σπουδαιότητά του μέσα από συνοπτικά κείμενα και μία εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή.

2. Όλυμπος 

Ακολουθεί η ενότητα Όλυμπος. Από τους πρόποδες ως τις ψηλότερες κορυφές, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες για τους οικισμούς που αποτελούν τις πύλες εισόδου στο βουνό, για τα μονοπάτια και τις διαδρομές που οδηγούν στις κορυφές, για τις ορατές και μη αλλαγές που υποδεικνύουν τη μετάβαση από τη μία υψομετρική ζώνη στην άλλη.

3. Μεσογειακή βλάστηση

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην ενότητα που πραγματεύεται τη φύση και τα τεκμήρια του ανθρώπινου πολιτισμού, σε υψόμετρο από 300 έως 500 μέτρα. Η θεματική επικεντρώνεται στη μεσογειακή βλάστηση, στα ζώα που κινούνται στα χαμηλά υψόμετρα, στα πετρώματα και τη γεωμορφολογία, στο κλίμα, αλλά και στους αρχαιολογικούς χώρους που εντοπίζονται περιμετρικά, στους πρόποδες του Ολύμπου.

4. Ζώνη μαύρης πεύκης

Η επόμενη θεματική ενότητα, με τίτλο “στη μέση ορεινή ζώνη”, προσεγγίζει το περιβάλλον του βουνού από τα 500 έως τα 1400 μέτρα, παρέχοντας στοιχεία για τη ζώνη της μαύρης πεύκης, για τα φυτά και τα ζώα που επιλέγουν τα οικοσυστήματά της, για τις πηγές και τα σπήλαια του Ολύμπου, για τα ιστορικά μοναστήρια που χτίστηκαν στις πλαγιές του και ταυτίστηκαν με την ιστορία του.

5. Ζώνη ψυχρόβιων δασών

Η ανάβαση συνεχίζεται στη ζώνη των ψυχρόβιων δασών όπου κυριαρχεί το ρόμπολο. Αντίστοιχες πληροφορίες για τη γεωμορφολογία και τις συνθήκες που επικρατούν, για τα βάραθρα και τα σπήλαια, για τα φυτά και τα ζώα, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, από τα 1400 έως τα 2500 μέτρα.

6. Αλπική ζώνη

Μεταβαίνοντας στην αλπική ζώνη, η έκθεση πραγματεύεται τις συνθήκες που επικρατούν από τα 2500 μέτρα και άνω, εστιάζει στα ζώα των μεγάλων υψομέτρων, δίνει έμφαση στο αγριόγιδο, περιγράφει την αλπική  βλάστηση και επικεντρώνεται στα αγριολούλουδα που καθιστούν τον Όλυμπο διάσημο για τη χλωρίδα του. Στην ίδια ενότητα δίδονται πληροφορίες για τις κορυφές, για τις προσπάθειες υψομέτρησης του βουνού ήδη από την αρχαιότητα, αλλά και για τις διαχρονικές προσπάθειες των ανθρώπων να προσεγγίσουν τις μυθικές κορυφές.

7. Κορυφές Ολύμπου

Η ανάβαση καταλήγει στις κορυφές του μύθου, στο ανώτατο επίπεδο του εκθεσιακού χώρου. Η πρώτη επίσημη ανάβαση στον Μύτικα το 1913 και γεγονότα σταθμοί που την ακολούθησαν  συνθέτουν το χρονικό της ορειβατικής ιστορίας του Ολύμπου. Μιας σύγχρονης ιστορίας ανθρώπων που αντιπαραβάλλεται, στο ίδιο επίπεδο της έκθεσης, με την πανάρχαια ιστορία των θεών. Οι μυθικές μάχες για την κατάκτηση του Ολύμπου, η επικράτηση του δωδεκάθεου, η κυριαρχία του Δία, στιγμιότυπα της ζωής και της δράσης του, χρησιμοποιούνται για να αναδείξουν τους λόγους που κατέστησαν τον Όλυμπο εμβληματικό του πολιτισμού.

ΠΗΓΗ: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Back to top button