ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Ο τόπος μας, ο τόπος του Ολύμπου, του αρχαίου Δίου, της Ιερής Πόλης των Μακεδόνων, των Λειβήθρων, της πατρίδας του Ορφέα, με το Κάστρο του Πλαταμώνα, αγκαλιάζεται από τις απέραντες παραλίες του Θερμαϊκού. Λεπτοκαρυά, Παντελεήμονας, Πλαταμώνας, Ν. Πόροι, Σκοτίνα, Πλάκα Λιτοχώρου, Βαρικό, Γρίτσα, 8 φυσικές καλλονές δίπλα στο κύμα του Θερμαϊκού, βρίσκονται σε μία απέραντη ευθεία, που κινείται παράλληλα με τη θάλασσα.

Παραθαλάσσιες περιοχές με τις καταγάλανες ακτές, αμμουδερές, βοτσαλωτές, ή ερημικές παραλίες, θα σας χαρίσουν στιγμές απόλαυσης και ηρεμίας ή διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Θα αφήσετε τη ματιά σας να χαθεί στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Θα νιώσετε τους αιώνες να κυλούν προς τα πίσω, καθώς θα κολυμπάτε στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου, στη σκιά του Κάστρου του Πλαταμώνα , ένα βήμα από το αρχαίο Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων και τα Αρχαία Λείβηθρα, τον τόπο ταφής του μυθικού Ορφέα.
Ελάτε να τις γνωρίσουμε όλες μία προς μία.

ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ

Η πανέμορφη πλατιά αμμώδης παραλία της Λεπτοκαρυάς, εκτείνεται σε μία ευθεία παράλληλη με τη θάλασσα. Είναι οργανωμένη με αρκετούς χώρους εστίασης, cafe και beach bar. Ο Οικισμός της Λεπτοκαρυάς διαθέτει άριστη υποδομή, με πολλές Ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια, για κάθε οικονομική δυνατότητα. Εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ουζερί, ψητοπωλεία και άλλοι χώροι εστίασης, προσφέρουν μια ποικιλία γεύσεων σε κάθε επισκέπτη.

Μπορείτε να επισκεφθείτε τα Αρχαία Λείβηθρα, τόπο ταφής του μυθικού Ορφέα. Αν θέλετε περισσότερο προσωπικό χρόνο με τη φύση, τότε μπορείτε να κάνετε υπέροχους περιπάτους στην καταπράσινη περιοχή της Παλαιάς Λεπτοκαρυάς, στους πρόποδες του Ολύμπου, ελάχιστα μόνο χιλιόμετρα από την παραλία και να θαυμάσετε από κοντά τη φυσική ομορφιά του μυθικού βουνού.
Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου, με ορυκτά και πετρώματα του μυθικού βουνού, όπως και απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας.

ΝΕΟΙ ΠΟΡΟΙ

Στο νοτιότερο σημείο της Πιερίας, η παραλία των Νέων Πόρων θα σε ανταμείψει με την έκταση και την ομορφιά της. Ο οικισμός με μεγάλους δρόμους και πλατείες, με πληθώρα ξενοδοχείων, χώρων εστίασης και διασκέδασης καλύπτει όλες τις απαιτήσεις σε διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Η τεράστια παραλία της προσφέρει ποικιλία θαλάσσιων αθλημάτων
Μπορείτε να επισκεφθείτε τον οικισμό των Παλαιών Πόρων, έναν παραδοσιακό οικισμό “χαμένο” στις πλαγιές του Ολύμπου, με μικρή τουριστική ανάπτυξη και μεγάλη ομορφιά.

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Στην παραλία του Παντελεήμονα, με την πυκνή βλάστηση να αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα, θα απολαύσετε δροσερές βουτιές, με θέα το εντυπωσιακό Κάστρο του Πλαταμώνα. Εστιατόρια, παραδοσιακές ψαροταβέρνες, beach bars, cafe, όλα δίπλα στο κύμα, μπορούν να σας χαρίσουν στιγμές γαστρονομικής απόλαυσης και διασκέδασης. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping φιλοξενούν κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Αξίζει να ανηφορίσετε μέχρι το παραδοσιακό χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα για να γευτείτε τις τοπικές νοστιμιές και να απολαύσετε την πανοραμική θέα.
Εκτός από τα θαλάσσια σπορ, σας παρέχεται η δυνατότητα να απολαύσετε το αλεξίπτωτο πλαγιάς με αφετηρία τον Παλιό Παντελεήμονα και τερματισμό την παραλία.

ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ

Υπέροχη ακτή, επίσης με θέα το φράγκικο Κάστρο του Πλαταμώνα. Πρόκειται για οργανωμένη παραλία που προσφέρεται για οικογενειακές διακοπές αλλά και για τον επισκέπτη που αναζητεί έντονη διασκέδαση. Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια όλων των κατηγοριών, αλλά και οργανωμένα Κάμπινγκ, φιλοξενούν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ουζερί, σνακ-μπαρ και άλλα μέσα εστίασης προσφέρουν μια ποικιλία γεύσεων στον επισκέπτη. Πολυάριθμα καφέ-μπαρ, αναψυκτήρια, κλαμπ, φροντίζουν για την ψυχαγωγία και τη νυχτερινή σας διασκέδαση.
Βασικό πλεονέκτημά της είναι το λιμάνι, με μαρίνα για σκάφη, η οποία είναι εγκαταστημένη στην καρδιά του παραθαλάσσιου οικισμού. Έχει πλεονεκτική θέση στο Αιγαίο , καθώς βρίσκεται 62 μίλια από την Σκιάθο, 60 μίλια από την Θεσσαλονίκη και 30 μίλια από την Χαλκιδική.
Ξεχωριστό ιστορικό μνημείο της περιοχής το Κάστρο του Πλαταμώνα, όπου το καλοκαίρι πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.

ΣΚΟΤΙΝΑ

Όμορφη ακτή, με χρυσαφένια αμμουδιά και καθάρια γαλανή θάλασσα, είναι η παραλία της Σκοτίνας. Ξαπλωμένοι στην μεγάλη παραλία της θα απολαμβάνετε την αλμύρα της θάλασσας με θέα το υπέροχο Κάστρο του Πλαταμώνα.

Μπορείτε να συνδυάσετε τη διαμονή σας με βόλτες στον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σκοτίνας, με πετρόχτιστα σπίτια του 17ου αιώνα και σημαντικούς Ιερούς Ναούς. Η περιοχή προσφέρεται για φυσιολατρικές «επιδρομές» πεζοπορίας και mountain biking,  Διαθέτει ξενώνες, ταβέρνες, εστιατόρια και προσφέρεται για κάθε μορφή εναλλακτικού τουρισμού όπως ορειβασία, πεζοπορία κ.ά.

ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Κάτω από το βλέμμα του μυθικού βουνού, την κατοικία των θεών απλώνεται η πανέμορφη παραλία της πλάκας Λιτοχώρου. Η ξανθή της αμμουδιά θα σας χαρίσει στιγμές απόλαυσης, είτε επιλέξετε να χαλαρώσετε σε δική σας ομπρέλα είτε επιλέξετε κάποιο από τα beach bar, καθώς εδώ υπάρχουν  τα πιο γνωστά club όλης της περιοχής, με ασταμάτητα μουσικά πάρτι με γνωστούς Dj’s δίπλα στο κύμα.
Ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και οργανωμένα camping, για κάθε οικονομική δυνατότητα, μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες χαλάρωση, ψυχαγωγία αλλά και διασκέδαση.
Το βράδυ μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας σε cafe, club και bar δίπλα στο κύμα, ή να δοκιμάσετε τη μεσογειακή κουζίνα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της παραλίας.

ΓΡΙΤΣΑ

Όμορφη ακτή, με αρμονικό συνδυασμό από βότσαλα, άμμο και καθάρια γαλανή θάλασσα, είναι η παραδοσιακή παραλία του Λιτοχώρου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Όλυμπο, στον Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο του Δίου.

Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη για αξέχαστες διακοπές στα πολυτελή Ξενοδοχεία, τα Κάμπινγκ και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με θέα τη θάλασσα και τον Όλυμπο.
Οι γραφικές ψαροταβέρνες με ολόφρεσκα ψάρια περιμένουν να σας φιλοξενήσουν μεσημέρι και βράδυ.
Στο λιμάνι της Γρίτσας, μπορείτε να αγκυροβολήσετε τα μικρά σας σκάφη και να οργανώσετε τις ιστιοπλοϊκές περιηγήσεις σας.

ΒΑΡΙΚΟ

Ήσυχη γραφική ακτή μεγάλου μήκους, η οποία συνδυάζει βότσαλα και άμμο στις παρυφές του Ολύμπου.
Η αμμουδιά και η ρηχή θάλασσα του Βαρικού αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Όλυμπο και στο Αρχαίο Δίον, την ιερή πόλη των Μακεδόνων.

Εδώ βρίσκεται και το λεγόμενο «Χωριό των Ψαράδων», μικρές κατοικίες  ψαράδων και του αλιευτικού σωματείου Λιτοχώρου.

Ξεχωριστά και οργανωμένα camping περιμένουν να φιλοξενήσουν τους λάτρεις της κατασκήνωσης. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις μοναχικές ακτές που βρίσκονται βόρεια και νότια της ακτής του Βαρικού.

 

Back to top button