ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

ΓΚΟΡΤΣΙΑ – ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ – ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ

Στο 14ο χιλιόμετρο της διαδρομής Λιτόχωρο – Πριόνια, στα δεξιά μας, ανηφορίζει ένας στενός δρόμος, που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η τοποθεσία ονομάζεται «Γκορτσιά». Από εδώ ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι που οδηγεί στο «Οροπέδιο των Μουσών» και στα καταφύγια «Χρήστος Κάκκαλος» και «Γιόσος Αποστολίδης». Τα 2/3 της διαδρομής γίνονται μέσα σε πανέμορφο δάσος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα γίνεται σε αλπικό τοπίο, με χαμηλή βλάστηση. Πριν από την αναχώρηση είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός με αρκετό νερό, γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει καμία βρύση με διαρκή ροή. Βρύσες υπάρχουν σε δύο σημεία, στο «Στράγγο» και στο δάσος με τις οξυές, στα οποία όμως για να φθάσουμε, πρέπει να παρεκκλίνουμε από το κύριο μονοπάτι για 10΄-15΄.

Πρώτο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής, είναι ένα πλάτωμα που ονομάζεται «Μπάρμπα». Στη συνέχεια και για αρκετή ώρα, διασχίζουμε ένα δάσος οξυάς και, αφού ανηφορίσουμε αρκετά σε μία ράχη, καταλήγουμε σε μία τσιμεντένια δεξαμενή νερού. Παρεκκλίνοντας αριστερά από την πέτρινη δεξαμενή και μετά από 10΄, φθάνουμε στη σπηλιά, όπου έζησε για χρόνια ο μεγάλος ζωγράφος του Ολύμπου, Βασίλης Ιθακήσιος.
Συνεχίζοντας στο κύριο μονοπάτι, φθάνουμε σε λίγο στην «Πετρόστρουγκα» (2000 μ.) όπου βρίσκονται εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα. Έπειτα, ανηφορίζοντας αρκετά, φθάνουμε στην κορυφή «Σκούρτα» (2485 μ.) από όπου αρχίζει το αλπικό τοπίο και η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εκπληκτική. Από το σημείο αυτό, αρχίζει επίσης μία στενή ράχη, που ονομάζεται «Λαιμός» και καταλήγει στο «Οροπέδιο των Μουσών. Μόλις φτάσουμε στην αρχή του οροπεδίου, το μονοπάτι χωρίζεται στα δύο.

Το αριστερό τμήμα καταλήγει σε 30΄ περίπου στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» και το δεξιό σε 40΄ περίπου στο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης».

Με αφετηρία τα δύο καταφύγια, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σύντομες αναβάσεις στις κορυφές Τούμπα (2801 μ.) και Προφήτης Ηλίας (2803 μ.). Αναβάσεις μπορούμε, επίσης, να κάνουμε και προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση του «Στεφανιού», που οδηγεί προς τα «Ζωνάρια».

ΠΗΓΗ: www.olympusfd.gr

Back to top button