ΤΟΠΙΚΑ NEA

Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού» στο Βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων

Η σημασία της χρήσης του λευκού μπαστουνιού και η ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα άτομα με προβλήματα όρασης για μία πιο ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση , τονίζεται κάθε χρόνο με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού».

Με αφορμή αυτόν τον εορτασμό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας (ΕΦΑ Πιερίας), το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ολύμπου (ΚΠΕ Ολύμπου) και ο  Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, διοργανώνουν σειρά δράσεων, στο βιωματικό Πάρκο Λειβήθρων, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου και ώρες 10.00 – 14.00.

Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας της ΕΦΑ Πιερίας με το ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης, το οποίο κάθε χρόνο διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ημέρας «Λευκού Μπαστουνιού», σηματοδοτώντας την αξία της ανεξάρτητης, ασφαλούς και άνετης περιήγησης του ατόμου με αναπηρία στην όραση, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου της ανεξάρτητης περιήγησής του σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Ο φετινός εορτασμός στο βιωματικό πάρκο Λειβήθρων περιλαμβάνει τις ακόλουθες δράσεις:

  1. Ηχητική και απτική ξενάγηση των μαθητών του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης με τους εκπαιδευτικούς τους (Κλινάκη Ελένη, ΕΦΑ Πιερίας)
  2. Επίσημη παρουσίαση απτικού χάρτη του βιωματικού πάρκου Λειβήθρων, που κατασκευάστηκε με τρισδιάστατη εκτύπωση από τον κ. Μικρού Γιώργο στο πλαίσιο της κύριας μεταπτυχιακής εργασίας του στο Διεθνές Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
  3. Βιωματική δράση από την Υπηρεσία Κινητικότητας και Προσανατολισμού του ΚΕΑΤ στο προσωπικό και τους επισκέπτες του πάρκου.
  4. Βιωματικά εργαστήρια:
  • εργαστήριο οικοτεχνίας: Ύφανση σε   αργαλειό / Κατασκευή τσόχας (Μπεκιροπούλου Βικτωρία, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ολύμπου)
  • περιβαλλοντικό εργαστήριο: Θησαυροί της γης, καρποί και βότανα (Θ. Νασοπούλου, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου)
  • κατασκευή σε μήτρα ανάγλυφου πλακιδίου με βότρυ και την επιγραφή ΛΕΙ-ΒΗ, που αποτελεί μικρογραφική αναπαράσταση αρχαίου μολύβδινου βάρους από τον αρχαιολογικό χώρο των Λειβήθρων και ενέπνευσε το λογότυπο του πάρκου (Β. Κυπριανού, ΕΦΑ Πιερίας)
  • κατασκευή χάρτινου ανεμουρίου (Β. Κυπριανού, ΕΦΑ Πιερίας)

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ «ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ»

Ο εορτασμός της  Παγκόσμιας Ημέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, για την ενημέρωση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν τα άτομα αυτά στην καθημερινή μετακίνησή τους.

Η ιστορία του λευκού μπαστουνιού ξεκινά στην Αμερική, μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το κίνημα αυτό ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι για τη βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου.

Με την πάροδο των δεκαετιών τα “εργαλεία” ένταξης έγιναν πολύ περισσότερα, ωστόσο το “λευκό μπαστούνι”  είναι το σύμβολο του κινήματος αυτού, που εξελίχτηκε σε “παγκόσμιο” και η σημασία του γιορτάζεται και υπενθυμίζεται  σε όλο τον κόσμο την 15η Οκτωβρίου κάθε έτους.                           

About the author

Relative Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.