ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για τον Χρήστο Κάκκαλο. Τον «αετό του Ολύμπου».

Εκδήλωση στη μνήμη του Χρήστου Κάκκαλου, του πρώτου κατακτητή του Ολύμπου, διοργανώνει ο Δήμος Δίου – Ολύμπου, με την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης και τον Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στο θεατράκι του Πάρκου Λιτοχώρου, στις 9.00 το βράδυ.  

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 15ου  Olympus Marathon 2018 που ξεκινά στις 23 Ιουνίου. Συνδιοργανωτές είναι ο Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου και η οργανωτική Επιτροπή του Olympus Marathon.

Ο Λιτοχωρίτης κυνηγός αγρικάτσικων, Χρήστος Κάκκαλος, έμελε να γραφτεί στην ιστορία, αφού το καλοκαίρι του 1913 ήταν ο πρώτος που κατέκτησε την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, τον «Μύτικα», μαζί με δύο φιλέλληνες  Ελβετούς, τον θρυλικό  φωτογράφο Φρεντερίκ Μπουασονά και τον συνοδό του Ντανιέλ Μπο Μποβί, ιστορικό τέχνης και διευθυντή της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης.

Από εκείνη την πρώτη ανάβαση έως το τέλος της ζωής του ο Χρήστος Κάκκαλος, ο μπάρμπα Χρήστος όπως ήταν περισσότερο γνωστός, ανέβηκε αρκετές φορές στην κορυφή του αγαπημένου του βουνού. Η τελευταία ήταν το 1972 σε ηλικία 93 ετών. Πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1976 στο Λιτόχωρο, σε ηλικία 97 ετών.

Από την πρώτη τους αυτή ιστορική ανάβαση, έχουμε  μία μοναδική παρακαταθήκη με σπάνιες φωτογραφίες του Ολύμπου, μέσα από το φακό του Μπουασονά.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Έναρξη, ώρα 21.00

I. ΧαιρετισμοίII. Ταξίδι στο Χρόνο

Ομιλητές:

1. Σωτήρης Μασταγκάς, Υποστράτηγος ε.α. – συγγραφέας

Βιογραφία

2. Πηνελόπη Ματσούκα, Εκδόσεις «ΑΝΑΒΑΣΗ»

Κάκκαλος και Boissonnas

3.Βασίλης Διαμαντόπουλος, Πρόεδρος Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου

Κάκκαλος και Όλυμπος

4.Θόδωρος Κάκκαλος, Καθ.  Φυσικής Αγωγής, Πρόεδρος Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης

Ο Παππούς

5. Κώστας Ζολώτας, Διαχειριστής Καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός»

Στιγμές 

III. Τραγούδια του Μπάρμπα -Χρήστου

Μπάρμπα – Χρήστος Ο Λαουτιέρης

Σύλλογος Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης 

IV. Απονομές Αναμνηστικών

 

 

 

 

About the author

Relative Posts

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.