ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣΜΟΥΣΕΙΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το Μουσείο Γεωλογικής  Ιστορίας  Ολύμπου, λειτουργεί  από το 2013 στη Λεπτοκαρυά και παρουσιάζει την εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στον Γεωλογικό χρόνο. Στην έκθεσή του  περιλαμβάνονται ορυκτά και πετρώματα του Ολύμπου, όπως και απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της πανίδας και της χλωρίδας. Ο επισκέπτης μαθαίνει πώς οι παγετώνες επηρέασαν τον Όλυμπο, πώς διαβρώνεται το βουνό και πώς δημιουργούνται τα σπήλαια στο εσωτερικό του.

Επίσης, μπορεί κανείς να θαυμάσει  τα ορυκτά, τα οποία αναφέρονται στο αρχαίο κείμενο “Περί Λίθων” ή “Λιθικά  του Ορφέα”. Ο Ορφέας, ως γνωστόν, έζησε και πέθανε στα Λείβηθρα, που βρίσκονται στους πρόποδες του Ολύμπου και ανήκουν στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς.

Εκτός από την έκθεση της Γεωλογικής Ιστορίας του Ολύμπου , σε παράλληλη αίθουσα  εκτίθενται καλλιτεχνικά έργα (ψηφιδωτά, ξυλουργικής, ζωγραφικής) που αναφέρονται στον Όλυμπο, στον Ορφέα αλλά και τον Μέγα Αλέξανδρο.

Υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ (διαρκείας 25 λεπτών) με θέμα “Η Δημιουργία της Γης και η Εξέλιξη της Ζωής, Η Δημιουργία του Ελλαδικού  Χώρου και η Δημιουργία του Ολύμπου”. Κατά την βραδινή επίσκεψη στο Μουσείο, υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης πλανητών και της σελήνης μέσω τηλεσκοπίου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Μουσείο είναι “Ανοιχτού  Τύπου”. δηλαδή ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ, όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να αγγίξουν τα διάφορα  κρύσταλλα και απολιθώματα, ώστε μέσω της αφής να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική εμπειρία. Συνολικά, χρειάζονται  περίπου δύο ώρες για μια πλήρη ενημέρωση.
Οι ξεναγήσεις του μουσείου διεξάγονται σε τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Σερβικά, Γερμανικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο τηλ 2352031901 ή να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου στη διεύθυνση: olympusmuseum.gr

ΠΗΓΗ: olympusmuseum.gr

Back to top button