ΑΦΙΕΡΩΜΑΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

O τόπος του Ολύμπου, αποτελεί τον καλύτερο προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα παραδοσιακό ελληνικό Πάσχα. Η μαγεία του βουνού και  η φυσική ομορφιά των ακτών της θάλασσας του Θερμαϊκού, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.

Προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, καθώς αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους  προορισμούς της Μακεδονίας, συνδυάζοντας, ορεινό, ορειβατικό, θαλάσσιο, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, θρησκευτικό, αλλά και γαστρονομικό τουρισμό.

Κάστρο Πλαταμώνα

Λεπτοκαρυά

Π.Παντελεήμονας

Θρησκευτική κατάνυξη

Το Πάσχα, την πιο σημαντική γιορτή της Χριστιανοσύνης και της ελληνικής παράδοσης, μπορείς σ΄ αυτό τον φιλόξενο τόπο να βιώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας τη θρησκευτική κατάνυξη στις εκκλησίες του.

Το βράδυ της Μ. Πέμπτης ψάλλεται στις εκκλησίες η Ιερή Ακολουθία των Παθών και διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια. Μετά το πέρας των 12 Ευαγγελίων, ξεκινά το στόλισμα του επιταφίου, το οποίο θα υποδεχτεί το σώμα του Χριστού, το πρωί της Μ. Παρασκευής. Όλες οι εκκλησίες του τόπου, συγκεντρώνουν εκατοντάδες επισκέπτες, εκείνη την ημέρα, ενώ ιδιαίτερη είναι η θρησκευτική κατάνυξη στην Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου, στην Κονταριώτισσα.

Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ – Κονταριώτισσα

Την Μ. Παρασκευή, την ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος,  πλήθος κόσμου ακολουθεί την περιφορά των Επιταφίων, ψάλλοντας μαζί με τις χορωδίες τα εγκώμια. Στο Λιτόχωρο οι περίτεχνα στολισμένοι Επιτάφιοι με τεχνητά λουλούδια προσελκύουν το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλη την Ελλάδα.

Το Μ. Σάββατο, μετά τη Λειτουργία, οι πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους. Στην εξώθυρα κάνουν το σημάδι του σταυρού με τον καπνό του κεριού στο πάνω μέρος της πόρτας και μετά ανάβουν το καντήλι που έχουν στα εικονίσματα του σπιτιού και φροντίζουν να το κρατούν αναμμένο όλο το χρόνο για να το ανανεώσουν και πάλι την επόμενη Ανάσταση.

Επιτάφιος Αγ. Γεωργίου Λιτοχώρου

Έθιμα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον  παρουσιάζουν οι τρεις Επιτάφιοι του Λιτοχώρου. Ο στολισμός τους γίνεται με έναν διαφορετικό και μοναδικό τρόπο. Είναι περίτεχνα στολισμένοι, με τεχνητά πανέμορφα λουλούδια και εντυπωσιακά φωτισμένοι με το ίδιο μπλε χρώμα. Το βράδυ της Μ. Παρασκευής, οι Επιτάφιοι ξεκινούν από τις Ενορίες του Αγ. Νικολάου, Αγ. Δημητρίου και Αγ. Γεωργίου,  υπό τους ύμνους ανδρικών χορωδιών και τη συνοδεία πλήθος κόσμου.  Συναντώνται σε ένα κοινό σημείο στην περιοχή “Παζάρι”, όπου η συνύπαρξή τους πραγματικά σε καθηλώνει. (ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ)

Από τα πιο κλασσικά έθιμα της εορτής του Πάσχα είναι να φτιάξουμε τσουρέκια και να βάψουμε κόκκινα αυγά. Έτσι και στα σπίτια του Δήμου Δίου -Ολύμπου, την Μ. Πέμπτη, τα μπαλκόνια γεμίζουν κόκκινα πανιά, ένδειξη ότι ξεκινά η βαφή αυγών και πολλές νοικοκυρές ετοιμάζουν τα γλυκά του Πάσχα.

Οι τρεις επιτάφιοι του Λιτοχώρου συναντώνται στο “Παζάρι”

Την Παρασκευή μετά το Πάσχα, θα ζήσετε ένα παραδοσιακό πανηγύρι στην Παλιά Λεπτοκαρυά, ανήμερα της εορτής της  Ζωοδόχου Πηγής. Στον περίβολο της Αγίας Τριάδας, μπορείτε να παρακολουθήσετε ή να χορέψετε παραδοσιακούς χορούς και να απολαύσετε τραγούδια, από τις χορωδίες της Λεπτοκαρυάς υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας. Να γευτείτε χειροποίητα ντόπια σουβλάκια, λουκάνικα, παραδοσιακές πίτες και άλλα μικροεδέσματα, τα οποία προσφέρονται στους επισκέπτες, με τη συνοδεία κρασιού και αναψυκτικών.

Εορτασμός Ζωοδόχου Πηγής – Λεπτοκαρυά

Αυθεντικό ελληνικό Πάσχα

Σε όλο τον Δήμο Δίου – Ολύμπου, μπορείς να γευτείς παραδοσιακές συνταγές και να ζήσεις ένα αυθεντικό ελληνικό Πάσχα, στα εστιατόρια και τα φιλόξενα ξενοδοχεία του. Διαθέτει πολυτελείς Ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και άφθονους Ξενώνες και Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, για όλα τα βαλάντια και τις οικονομικές δυνατότητες. Θα λατρέψετε το φαγητό του, το ντόπιο κρασί, το παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου και τα υπέροχα γλυκά του.

Γραφικές παραδοσιακές ταβέρνες, αλλά και πολυτελή εστιατόρια σε περιμένουν σε Λιτόχωρο, Παλαιό Παντελεήμονα, Κάστρο, Σκοτίνα, Δίον, Καρίτσα.

Ψαροταβέρνες και ψητοπωλεία είναι έτοιμα να σε υποδεχθούν δίπλα στο κύμα σε Λεπτοκαρυά, Πλαταμώνα, Παραλία Παντελεήμονα, Νέους Πόρους, Γρίτσα, Βαρικό και Πλάκα Λιτοχώρου.

Τη Μ. Παρασκευή, νηστίσιμα εδέσματα ετοιμάζονται σε κάθε χώρο εστίασης, ενώ το Μ. Σάββατο η παραδοσιακή μαγειρίτσα, προετοιμάζει το στομάχι σου για το εορταστικό πλούσιο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.

Δεκάδες υπέροχα café και bar που καλύπτουν όλες τις προτιμήσεις για χαλάρωση, είτε στις παρυφές του Ολύμπου, είτε δίπλα κυριολεκτικά στο κύμα.

Π. Παντελεήμονας

Ξενοδοχείο “Olympus View”, Rooms, Sauna & Spa – Λιτόχωρο

Κατάνυξη και… δραστηριότητες

Ο Δήμος Δίου – Ολύμπου είναι ο τόπος που θα σε κάνει να γοητευτείς,  από την απαράμιλλη φυσική ομορφιά του Ολύμπου, να γαληνέψεις από το βαθύ γαλάζιο του Θερμαϊκού και να ταξιδέψεις στο παρελθόν και την ιστορία του τόπου, μέσα από επισκέψεις στο Δίον- την ιερή πόλη των Μακεδόνων, το Κάστρο του Πλαταμώνα ,τα Λείβηθρα την πατρίδα του Ορφέα, αλλά και στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, στο Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου στη Λεπτοκαρυά.

Κάστρο Πλαταμώνα

Αρχαίο Δίον

Στην έδρα του Δήμου, το πανέμορφο Λιτόχωρο, στους πρόποδες του μυθικού βουνού, του μοναδικού Ολύμπου με τον επιβλητικό Μύτικα, έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις ορειβατικές περιπέτειες, όπως ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, αναρρίχηση, αλεξίπτωτο πλαγιάς ή ακόμη και να κατακτήσεις την κορυφή των θεών και να καθίσεις στο “θρόνο του Δία”.

Ή μπορείς απλώς να αφήσεις τη ματιά σου να απολαύσει και να αποθηκεύσει για πάντα τη “θεϊκή” φυσική ομορφιά του βουνού, ακολουθώντας τα καταπράσινα μονοπάτια του.

Λιτόχωρο

Φαράγγι Ενιπέα

Μπορείς να επισκεφθείς την παλαιά Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, τόπο ιερό και μυρωμένο από την προσευχή και τη ζωή του Αγίου, χτισμένη σε υψόμετρο 900μ. μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα. Ή να προσευχηθείς στο νέο Μοναστήρι του Αγίου, το οποίο βρίσκεται μόλις 3χλμ, έξω από το Λιτόχωρο.

Θα μπορούσε κανείς να αφιερώσει δεκάδες σελίδες – και πάλι δεν αρκούν – για να περιγράψει και να υμνήσει ταυτόχρονα τις μαγικές γωνιές και τη “θεϊκή” ομορφιά αυτού του ευλογημένου τόπου.

Αν έχετε τη δυνατότητα για μία πασχαλινή εξόρμηση – έστω και ολιγοήμερη – ο τόπος του Ολύμπου είναι έτοιμος να σας φιλοξενήσει και να σας χαρίσει ονειρεμένες διακοπές.

Παλαιά Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου εν Ολύμπω

 

Back to top button