ΟΛΥΜΠΟΣ

ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Από τα πυκνά δασώδη μονοπάτια, με τις χαράδρες, τους καταρράκτες και την καταπράσινη ομορφιά έως το αλπικό τοπίο και τις υπέροχες γυμνές κορυφές του, ο Όλυμπος, προσφέρει σε κάθε πεζοπόρο και αναρριχητή ορεινές διαδρομές απίστευτης ομορφιάς. Η εξερεύνηση του Ολύμπου θα σας χαρίσει μοναδικές εικόνες και θα σας ταξιδέψει νοερά, στην ιστορία, τη μυθολογία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

Το Λιτόχωρο αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου στο βουνό, αφού από τις θέσεις «Πριόνια» και «Γκορτσιά» ξεκινούν οι αναβάσεις για τα καταφύγιά του και την κορυφή, τον Μύτικα (2.918μ). Υπάρχουν όμως και άλλες ορεινές διαδρομές, από όλες τις πλευρές του βουνού. Τα κυριότερα μονοπάτια του Ολύμπου είναι καλοδιατηρημένα και τα περισσότερα έχουν σήμανση και κατατοπιστικές πινακίδες.

Οι πιο συνήθεις διαδρομές του Ολύμπου είναι οι παρακάτω, ενώ υπάρχουν αρκετοί ακόμη συνδυασμοί μεταξύ των διαδρομών, τις οποίες μπορούν να ακολουθήσουν, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους, απλοί πεζοπόροι (πάντα με τον απαραίτητο εξοπλισμό και τη συνοδεία οδηγού) ή έμπειροι ορειβάτες.

Καταφύγιο “Σταυρός”

Όποια διαδρομή και να ακολουθήσετε,  έχετε πάντα υπόψιν μερικούς από τους βασικούς κανόνες της ορειβασίας- αναρρίχησης:

  • Γνώση των σωματικών και ψυχικών δυνατοτήτων μας
  • Σωστή ενημέρωση και προγραμματισμό διαδρομής (απόσταση, χρόνος, βαθμός δυσκολίας, επικοινωνία με καταφύγια)
  • Ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες
  • Κατάλληλο εξοπλισμό (για την πεζοπορία και τις καιρικές συνθήκες)
  • Νερό και τρόφιμα
  • Συνοδεία έμπειρου οδηγού (ή αν είμαστε έμπειροι ορειβάτες ενός τουλάχιστον ακόμη ατόμου)
  • Πεζοπορία σε σηματοδοτημένα μονοπάτια
  • Περιβαλλοντική συνείδηση. Ας μην ξεχνάμε ότι σε κάθε ανάβαση στον Όλυμπο, αφήνουμε μόνο… τα ίχνη μας.

ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 με αφετηρία τα Πυρηναία Όρη στην Ισπανία, περνά από Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ελλάδα, από όπου συνεχίζει έως στην Κρήτη για να καταλήξει στην Πάφο και τη Λάρνακα της Κύπρου.  Το μεγαλύτερο υψόμετρο της συνολικής διαδρομής είναι η κορυφή του Ολύμπου, Σκολιό (2.911μ.). Το μονοπάτι Ε4 περνά μέσα από περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ιστορική σημασία, μέσα από παραδοσιακούς οικισμούς και υπέροχα τοπία. Οι ταμπέλες του Ε4 αναρτώνται επάνω σε στύλους της ΔΕΗ και ξεχωρίζουν από το συνδυασμό των χρωμάτων τους σε κίτρινο και μαύρο. Κιτρινόμαυρα είναι και τα σημάδια που σηματοδοτούν το μονοπάτι σε πέτρες και βράχια. Το Ε4 τελεί υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.) και έχει σχεδιαστεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης.

ΧΑΡΤΗΣ ορειβατικών διαδρομών 

(ΠΗΓΗ: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου)

Back to top button