ΜΠΛΟΓΚΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΝ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ;

Τηρήσατε σήμερα το έθιμο της Πρωταπριλιάς; Ξεγελάσατε κάποιον;
Αν και πολλοί ψευδολογούν καθημερινά , υπάρχει και η Πρωταπριλιάτικη ψευδολογία, όπου ο “θύτης” λέει ψέματα για να ξεγελάσει απλώς το “θύμα” του και να του πει με το χαμόγελο της επιτυχίας “καλό μήνα”!!!!

Ένα παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι όταν στις αρχές το 20ου αιώνα, μια αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον, είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Αυτό ήταν αρκετό, για να σημειώσουν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο, οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου.

Πώς ξεκίνησε όμως αυτό το έθιμο;          

Όπως αναφέρει η Wikipedia τα ψέματα της Πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει από την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο, δύο από αυτές είναι οι επικρατέστερες.

Από τους Κέλτες

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από  τους Κέλτες. Αυτός ο λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης ήταν δεινοί ψαράδες. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την 1η Απριλίου που κάθε χρόνο ξεκινούσε το ψάρεμα, τα ψάρια πιάνονταν δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο “κώδικας δεοντολογίας” των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Από τη Γαλλία

Η δεύτερη εκδοχή, που θεωρείται και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει γενέτειρα του εθίμου τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η “1η  Απριλίου”. Τότε όμως επί βασιλείας του Καρόλου του 9ου αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά καθιερώθηκε πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο στην Ελλάδα

Το έθιμο αυτό ήρθε σιγά – σιγά και στην χώρα μας, αποκτώντας μία ελληνική χροιά. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά.

Back to top button